időjárás 1°C Mária 2023. december 8.
logo

Közösségi összefogással végeznek tervásatást Várhelynél

Forrás: Országszerte
2022.08.02. 14:39
borítókép

Ehhez hasonló kutatásra 50 éve nem volt példa.

Ötéves misszió keretében végez háromhetes ásatást a Soproni Múzeum a Pécsi Tudományegyetem Régészet Tanszékének hallgatóival együttműködve a soproni Várhelynél. A kutatásban a Krav Maga SC klub táborozói is segédkeznek. A feltárásokon előkerült kerámiatárgyak az időszámításunk előtti 900-as évekből származnak, amikor a városias élet megkezdődhetett a területen – számol be a Kisalföld.hu, a kisalföldi hírportál.

A Várhely a kora vaskori Hallstatt-­kultúra egyik legfontosabb magyarországi lelőhelye, amelynek különlegessége, hogy a különböző korszakok nyomai összekeveredve találhatók meg itt. A terület időszámításunk előtt 900 környékétől, a késő bronzkor légvégétől a kelta korig, illetve a kelta kor végétől 100 évig lakott terület volt. 

A háromhetes ásatás múlt héten vette kezdetét, amelynek eredményeiről dr. Mrenka Attila, a Soproni Múzeum vezető régésze számolt be. 

Közösségi ásatás Várhelyen

– Ötéves missziónk elején járunk, a munkát többéves felkészülési idő előzte meg. Már a második évben olyan leleteket találtunk, amik nemcsak kiegészítik a Várhely történelmét, de újra is írhatják azt. Az akkori kultúrának és a napi kapcsolatoknak olyan új időszaka rajzolódik ki, amit korábban feltételezni sem mertünk – mondta a vezető régész. 

Az ásatással párhuzamosan végzett fémkeresés leletei a kora vaskorra utalnak. A feltárásokon előkerült kerámia pedig az időszámításunk előtti 900-as évekre mutat vissza, a városias élet kezdeteire.

A teljes cikk ITT olvasható tovább.

Borítókép: Pillanatkép az ásatásról. (Fotó: Szalay Károly/Kisalföld.hu)