időjárás 8°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Új bogárfajra bukkantak Esztergomnál

Forrás: Országszerte
2022.09.28. 09:21
borítókép

Bemutatkozik az újonnan felfedezett rövidormányú zsuzsóka.

Új bogárfajra bukkant az esztergomi Kincses-hegyen Szénási Valentin, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának (DINPI) munkatársa – írja a Komárom-Esztergom megyei hírportál, a kemma.hu. Egy adott nemzeti parkban dolgozók számtalan tevékenységet végeznek, többek között felmérik az illetékesség területén különböző, úgynevezett Natura 2000-res jelölő fajok, európai uniós védettséget élvező növény- és állatfajokat. Nincs ez másként a DINPI esetében sem, ahol bizonyos fajokat időszakosan, évente, vagy háromévente ellenőriznek.

 

– Éppen egy ilyet, a sztyeplepkét mentünk felmérni, ami egy fokozottan védett lepkefaj. Miután tudjuk, hogy a macskahere a tápnövénye, ezért nem magát a rovart, hanem a növényt keressük. Az esztergomi Kincses-hegyen megtalálható ez a faj, ezért oda mentünk lepkét keresni – idézte fel Szénási Valentin.

 

Mivel a sztyeplepke éjszaka aktív, ezért aggregátorral egy 160 wattos higanygőz lámpával szoktak megvilágítani egy lepedőt, ugyanis a fény vonzza a legtöbb ilyen éjszakai rovarfajt. Ilyenkor néznek példányszámokat, ha lehet, ivarbecslést végeznek, melyből megtudhatják, hogy az adott faj ott él.

 

A vizsgálat során a kívánt lepkét nem találtuk meg, ellenben az új bogár is rárepült a lepedőre. Kicsit furcsa volt, máshogy nézett ki, elraktam és otthon derítettem ki, hogy egy új fajról van szó tulajdonképpen 

– tette hozzá.

 

Ázsiából érkezhetett

– Felmerül a kérdés, hogy a szakemberek hogyan azonosíthatnak be új fajokat. Szénási Valentin elmondta, hogy már huszonkét éve foglalkozik a bogarakkal, így van némi tapasztalata. Másrészt van egy fajlista, amely révén össze tudják hasonlítani a frissen megfigyelt példányokat az adatbázisban szereplőkkel. 

A kutatás során a budapesti Természettudományi Múzeum gyűjteményét és a különböző dél-koreai, francia és ónémet fajleírásokat is megvizsgálta. Mivel minden Magyarországon ismert fajt kizárt, így derült ki, hogy új bogárról van szó. 

Felmerült benne a gyanú, hogy mivel a Kincses-hegyhez közel van az esztergomi Suzuki-gyár, esetleg alkatrészekkel együtt Ázsiából érkezhetett az apró méretű állat. A zsuzsókák nagy fajszámban élnek Japánban, Dél-Koreában, Kínában, Oroszország Távol-Keleti részén. Szénási Valentin azt is elárulta lapunknak, hogy korábban is voltak felfedezései, igaz, azok a Közel-Keleten. Egy barátjával közösen egy libanoni, illetve egy szíriai bogarat írt le.

 

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.
Borítókép: Rövidormányú zsuzsóka (Fotó: Kemma/ Mediaworks)