időjárás °C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

A talajegészségről tartottak mezőgazdasági konferenciát Somogysárdon

Forrás: Országszerte
2022.11.14. 09:06
borítókép

Szatmárcsekéről és Szegedről is érkeztek gazdák Tóth Zoltán gazdaságába.

Szatmárcsekéről és Szegedről is érkeztek gazdák a talajegészségről tartott somogysárdi konferenciára – írja a Somogy megyei hírportál, a sonline.hu. A mezőgazdasági szakmai fórumot Tóth Zoltán gazdaságában tartották.

A résztvevők a tantermi oktatás mellett terepszemlét is tartottak, a 600 hektáron gazdálkodó Tóga-Sárd Kft. területét járták be. 
– Öt parcellában vizsgáltuk, hogy a különböző talajtakaró növények keveréke milyen hatással van a talajra. 

A talajéletet serkenti, ha nem marad üresen a föld 

– mutatta a mintaterületet Tóth Zoltán, a Tóga-Sárd Kft. ügyvezetője. Egy talajszelvényt is kivágtak, hogy bemutassák a talaj viselkedését különböző művelési módok hatására. 

– Négy éve foglalkozunk talajtakarással és folyamatosan tapasztaljuk, hogy mennyi pozitív hatása van: például megjelentek a földigiliszták, amiket már régen láttunk a szántóterületeken – tette hozzá a gazdálkodó, akinek gabonatárolójában csaknem kétszáz gazda gyűlt össze, hogy a néhány éve egyre jobban terjedő módszerről minél többet megtudjanak. 

– 2016-óta vizsgáljuk a talajéltetésessel kapcsolatos lehetőségeket. Szerencsére egyre több gazda próbálkozik takarónövényekkel. 

Vannak úttörő gazdálkodók, akik elindultak ezen a talajművelési vonalon, ám nem mindenki ismerte fel a benne rejlő lehetőségeket. 

– A politikusokat is érdekelni kezdte a módszer, ami nagy előrelépést jelent – mondta a rendezvény megnyitóján Diriczi Zsombor, a Démétér Biosystem Kft. ügyvezetője, a farmlátogatással egybekötött rendezvény egyik szervezője. Somogysárd után Csákváron és Zalaegerszegen is tartanak egy-egy farmlátogatást. 
 

Gyógymód lehet 

– Fontos megérteni, hogy szemléletmódot kell váltani – mondta Schumicky Péter növényorvos. – A magyar mezőgazdaság ráállt a mélyművelésre, ami sok problémát előidéz. Növényközpontúan termesztünk, és nem azt nézzük, mi a fontos a talajnak. Ennek következtében lepusztul a talaj, elsivatagosodik a termőterület, és elhordja a szél. Ezt a folyamatot lehet megállítani a talajtakaró növényzettel – hívta fel a figyelmet a Talajreform szaktanácsadója. 

 

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.
Borítókép: Tóth Zoltán (Fotó: Turbéki Bernadett/Mediaworks)