Űrszondát küld a Holdra az Egyesült Arab Emírségek

A legénység nélküli űrszonda küldését a Holdra az államok egyik magas rangú vezetője tervezi.

Forrás: MW2020. 09. 30. 14:50
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legénység nélküli űrszonda küldését a Holdra az államok egyik magas rangú vezetője tervezi, Mohamed bin Rásid al-Maktúm, aki egyben a Dubaj Emirség uralkodója is.

„A holdszonda az Emírségekben készül, és 2024-ben landol a Hold felszínén, olyan területen, amelyen emberi műszer még nem járt” – írta Mohammed sejk a Twitteren. Nem részletezte, melyik terület felderítésére indulnak, valamint azt sem, hogyan jut az űrbe a szonda.

A neve Rásid lesz, Mohamed apja, Rásid bin Szaíd al-Maktúm sejk tiszteletére.

Ha a 2024-es misszió sikerrel jár, az Egyesült Államok, a Szovjetunió és Kína után az Emírségek lesz a negyedik ország, amelyiknek űrjárműje a Holdra szállt. India, Izrael és Japán is megkísérete, egyiküknek sem sikerült.

Júliusban az Emírségek Amal (Remény) nevű űrszondáját bocsátották fel Japánban, úton van a vörös bolygó felé. A tervek szerint februárban érkezik meg, abban az évben, amikor az Egyesült Arab Emírségek megalakulásának 50. évfordulóját ünnepli.

Jövő szeptemberben az Amal adatokat kezd küldeni a Földre, melyeket elérhetővé tesznek a nemzetközi tudományos közösség számára is.

Mindezek mellett marsi kolónia építését is tervezik 2117-ig.

Teljesítette küldetését a BME zsebműholdja

Véget ért a műegyetem zsebműholdja Föld körüli pályán végzett missziója: a SMOG-P a sűrűbb légkörbe érkezve szeptember 28-án megsemmisült – közölte a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME).

„A világszenzációnak számító, csaknem 10 hónapos űrbéli útja után a világ első működő 1-PocketQube (1PQ) (5-ször 5 centiméter) méretű zsebműholdja elégett” – olvasható a BME keddi közleményében.

A SMOG-P tervezett élettartama 3 hónap volt, de még 8 hónappal az indítás után is teljes kapacitással üzemelt. A rendszerek és a tartalékegységek jól funkcionáltak, áramköri meghibásodást nem tapasztaltak a fejlesztők – írják.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.