Folytatódik a Svábhegyi Csillagvizsgáló online műsora

A január 10-én kezdődő sorozat új epizódjaiban a gyereket rajzversenyre invitálják az előadók.

Forrás: MTI2021. 01. 07. 14:14
null
A kép illusztráció Forrás: Flickr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Január 10-től vasárnaponként új, 10 részes sorozattal jelentkezik a Svábhegyi Csillagvizsgáló online műsora Spacebontó címmel.

A tudományos ismeretterjesztő műsorban szó lesz többek között a Marsutazásról, a Hold kialakulásáról és meghódításáról, óriás gázbolygókról, extrém csillagokról, a Tejútrendszerről, a galaxishalmazokról, a sötét anyag és sötét energia talányos témaköréről is – olvasható a Svábhegyi Csillagvizsgáló közleményében.

A kép illusztráció
Fotó: Flickr

A tudományos témákat közérthető és szórakoztató módon bemutató interaktív műsor közben a nézők a csillagászoknak kérdéseket tehetnek fel és az elhangzottak alapján kvízkérdésekkel tesztelhetik le a tudásukat – írják a közleményben.

A január 10-én kezdődő sorozat új epizódjaiban a gyereket rajzversenyre invitálják az előadók.

A sorozat epizódjai a Svábhegyi Csillagvizsgáló weboldaláról érhetőek el.

Magyar kutatók hozzájárulásával készült el a szikes talajok világtérképe

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) Talajtani Intézet (TAKI) munkatársainak közreműködésével készült el a szikesedés által érintett talajok világtérképe.

Az egy négyzetkilométeres felbontású világtérkép összeállítását az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és az általa patronált Globális Talajügyi Partnerség (GSP) kezdeményezte.

A nemzetközi kezdeményezés célja a szikes talajokra vonatkozó globális és országos léptékű térbeli információk aktualizálása, továbbá e megkülönböztetett fontosságú talajok jövőbeni monitoringjának a megalapozása és támogatása volt – olvasható az ELKH keddi közleményében.

A tájékoztatás szerint Magyarországon nagy múltra tekintenek vissza a szikvidékre és a szikes talajokra irányuló kutatások. Felidézik, hogy ennek egyik legfontosabb – egyúttal nemzetközi szinten is nagy megbecsülésnek örvendő – eredménye a Szabolcs István által 1979-ben szerkesztett, szikes talajokról készült világtérkép, amely napjainkban is standardként szolgál a só által érintett talajok globális eloszlására vonatkozóan. E világtérkép aktualizálását és digitális platformra történő helyezését célozta meg a kezdeményezés.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.