Ha minden második videójátékos nő, hol vannak a női e-sportolók?

Az e-sport óriási fejlődésen ment keresztül az utóbbi években, és a tendencia várhatóan ezután is folytatódni fog. A nők viszont kevésbé veszik ki a részüket ebből a növekedésből, mint a férfiak, annak ellenére, hogy köztük is rengetegen rajonganak a videójátékokért – írja a Bama.hu.

Forrás: Mediaworks2021. 11. 02. 9:11
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Itthon is vannak nemzetközi szinten sikeres női e-sportolók, egyelőre azonban alacsonyabb a hölgyek aránya a profik közt, mint az országhatáron kívül. A K&H Magyar Nemzeti E-sport Bajnokságban jelenleg a játékosok kevesebb mint öt százaléka hölgy.

Az alkalmi gamerek 51 százaléka nő az LG tavasszal publikált magyarországi felmérése szerint. Ennél jóval kevesebben játszanak rendszeresen, és még sokkal ritkább a profi e-sportoló hölgy. Bár adottságaik alapján ugyanakkora sikereket érhetnének el ők is ebben a műfajban, Magyarországon stagnál az arányunk a videójáték-közösségben. Pedig a kezdés nagyon erős volt, a világ első női Quake (lövöldözős játék) versenyét Takács Kornélia, a „Quake királynője” nyerte meg 1997-ben.

A Magyar E-sport Szövetség (Hunesz) és a Queens of Game, egy az e-sportot a hölgyek körében népszerűsítő kezdeményezés is sokat tesz azért, hogy minél több lányt csábítson az e-sport világába. Találkozókat, előadásokat szerveznek, ahol bemutatják a nők szerepét ebben a közösségben, és biztatják őket, hogy bátran kezdjenek játszani.

Több kezdeményezésre, programra lenne szükség, hogy kiegyenlítsük a nemek arányát az e-sportban

– hangsúlyozta Németh Beatrix, a Queens of Game alapító tagja. „A megoldás kulcsát nem ott kell keresni, hogy egy lány belekezd-e egyáltalán a magasabb szintű játékba. A lényeg, hogy ezután ne a női mivolta határozza meg a közösségben betöltött szerepét vagy helyét, hanem a játékban elért eredménye és az ahhoz kapcsolódó tudása. A profi szinten játszó fiú/férfi e-sportolók sokkal elfogadóbbak, mint az adott játékot csak hobbi szinten űző társaik, ezért

a kezdő játékos lányoknak a nem e-sportolói közeg jelenti az igazi nehézséget.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Borítókép: Pixabay

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.