A lapokból tudta meg a techóriás, hogy a szaúdiak bevásárolták magukat

A PIF (Public Investment Fund, azaz Közberuházási Alap) Szaúd-Arábia szuverén vagyonalapja – írja a dunaújvárosi hírportál, a Duol.hu.

Forrás: duol.hu - MEDIAWORKS2022. 05. 19. 16:03
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A PIF a világ legnagyobb szuverén vagyonalapjai közé tartozik hatszázmilliárd dollárra becsült teljes vagyonával. 1971-ben hozták létre azzal a céllal, hogy a szaúd-arábiai kormány nevében pénzeszközöket fektessen be. 2015 óta a vagyonalapot Mohammed bin Szalmán koronaherceg, Szaúd-Arábia tényleges uralkodója irányítja, akit számos üggyel, így többek között Dzsamál Hasogdzsi újságíró meggyilkolásával hoztak kapcsolatba.

A vagyonalap folyamatosan lendületben van: nem csak a Nintendóban szereztek 5,01 százalékos részesedést, ugyanekkor a szaúdiak a japán Capcomba és a Nexonba is fektettek pénzt.

A PIF-nek a japán pénzügyminisztériumhoz benyújtott bejelentése szerint a Nintendo vásárlására befektetési céllal került sor. Ugyanezt az indokot adta meg a korábbi befektetéseknél is, és a Bloomberg által összeállított adatok szerint a szaúdi alap a Nintendo ötödik legnagyobb részvényese lett.

Az utóbbi két évben módszeresen vásároltak részesedéseket a videójáték-gyártókban és az e-sport cégekben. Elsősorban a japán piac felé fordultak, mivel a gyengébb jen megfizethetőbbé tette a befektetéseket. A szaúdi alap idén több mint ötszázalékos részesedést tett közzé két japán tőzsdén jegyzett játékipari cégekben: a Capcomban, ami a Street Fighter és a Resident Evil franchise-ok gyártója, valamint az online játékokat kínáló Nexonban.

Szaúd-Arábia fokozza erőfeszítéseit saját tartalomiparának létrehozására, és a japán játékcégekbe történő befektetéssorozat valószínűleg egy módja annak, hogy tanuljanak Japántól

– mondta Hideki Yasuda, a Toyo Securities vezető elemzője.

A Nintendo szóvivőjének meglepő fogalmazása szerint

a vállalat a szaúdi befektetésről az újsághírekből értesült, és az egyes részvényesekről nem nyilatkozik.

Sok találgatást olvasni a japán játékcégekről az iparágban zajló szélesebb konszolidációs hullám közepette, különösen, mióta a Microsoft bejelentette a 69 milliárd dolláros Activision Blizzard felvásárlását. A PIF akkor már mintegy 37,9 millió Activision-részvényt vásárolt, és veszteséges volt számára az üzlet – amíg a Microsoft be nem lépett.

Amúgy a Sony Group Corp. 3,6 milliárd dollárért vásárolja meg a Bungie Inc. amerikai videójáték-fejlesztőt, amely a népszerű Destiny és Halo franchise-ok mögött áll.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Flickr)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.