Hogy halad az Artemis űrprogram?

A motor hűtésével kapcsolatos problémák miatt elhalasztották a holdrakéta kilövését, magyar idő szerint szombat este tettek volna ismét próbát a NASA szakemberei. De másodszor is leállították a visszaszámlálást – számol be a VG.

Forrás: Vg.hu2022. 09. 03. 19:13
null
Cape Canaveral, 2022. szeptember 1. A NASA által közreadott kép az Orion amerikai Hold-ûrhajóról és hordozórakétájáról a Kennedy Ûrközpont kilövõállásán, a floridai Cape Canaveralben 2022. augusztus 31-én. Az Artemis I misszió óriás holdrakétájának felbocsátását mûszaki rendellenesség miatt szeptember 3-ra halasztották. A tervek szerint az Orion ûrkapszulát, amely az Artemis-program elsõ, legénység nélküli küldetésén megkerüli majd a Holdat, a Space Launch System (SLS) elnevezésû rakétával bocsátják fel. MTI/EPA/NASA/Joel Kowsky Fotó: Joel Kowsky
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új tervek szerint szombaton kísérli meg a NASA felbocsátani a holdrakétát és az Orion űrhajót a floridai Kennedy Űrközpontból. Magyar idő szerint 20.17 és 22.17 között lesz a kilövés, ha minden a tervek szerint alakul.

 

Az óvatosság indokolt volt, a NASA szombaton öt napon belül másodszor is leállította a folyamatban lévő visszaszámlálást, és elhalasztotta az óriási, új generációs rakétája első tesztrepülését – teszi hozzá a VG.

 

A NASA legutóbb hétfőn kísérelte meg az indítást, de problémák léptek fel a motor hűtésével kapcsolatban, így elhalasztották a kilövést.

Az Artemis–1 során a NASA Space Launch System (SLS) eddigi legerősebb hordozórakétája juttatja a kozmoszba az ügynökség új generációs Orion űrhajóját.

A hordozórakéta közel 100 méter magas és több mint 8 méter széles. A szakértők korábban úgy becsülték, hogy az SLS rakéta kifejlesztése hatmilliárd dollárba kerül, 2017-ben debütál, és indításonként 500 milliós árcédulát visel. Ehhez képest a rakéta kifejlesztése több mint 20 milliárd dollárba került, az indítás ára pedig 4,1 milliárdra nőtt, ráadásul éveket késett.

Az ügynökség szerint már több mint 40 milliárd dollárt emésztett fel a program, és 2025-ig 93 milliárdra rúgnak a költségek.

Az Orion négy asztronautát képes szállítani akár 21 napos küldetésekre anélkül, hogy dokkolna egy másik űrhajóval. Az Artemis–1 esetén az Orion nem szállít űrhajósokat, helyettük három próbababa lesz a fedélzeten, amelyek érzékelők segítségével adatokat gyűjtenek arról, hogy az asztronauták mit tapasztalnak majd a Holdra utazás során.

Az indítás után a kapszula leválik az SLS-ről, az Orion napelemeket telepít, és megkezdi útját bolygónk égi kísérője felé. A 40-43 napos küldetés során az Orion hat napot tölt Hold körül és tíz műholdat állít pályára, miközben a NASA teszteli a technológiáját.

Különösen fontos lesz a Földre való visszatérés, miután az Orion több mint 40 ezer kilométeres sebességgel lép be a bolygónk légkörébe.

 

Az űrhajót hőpajzs védi és ernyők is fékezik. A tervek szerint a Csendes-óceánba zuhan, a kaliforniai San Diego közelében. A kapszulát és tartalmát a NASA és a Pentagon munkatársaiból álló csapat szerzi majd vissza – olvasható a VG cikkében.

 

Ezzel az első felderítő küldetéssel a NASA az emberiség mélyűrbe irányuló felfedezésének következő lépéseit vezeti, amelynek során az űrhajósok a Hold közelében építik ki és kezdik el tesztelni a holdfelszíni küldetésekhez és a Földtől távolabbi célpontok, köztük a Mars felkutatásához szükséges rendszereket.

A misszióval a NASA előkészíti az utat a tervek szerint 2024-ben induló Artemis–2 küldetésnek, amelynek során az Orion fedélzetén már emberek utaznak a Hold felé, de még nem szállnak le az égitesten. Ezt a feladatot az Artemis–3 legénysége kapja, ők legkorábban 2025-ben indulhatnak el. A küldetés során először sétál majd nő bolygónk égi kísérőjén.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Borítókép: A NASA által közreadott kép az Orion amerikai Hold-űrhajóról és hordozórakétájáról a Kennedy Űrközpont kilövőállásán, a floridai Cape Canaveralben 2022. augusztus 31-én (Fotó: MTI/EPA/NASA/Joel Kowsky)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.