Nem mindennapi felvétel: így néz ki egy pusztuló csillag

A Hubble űrtávcső húsz év különbséggel fényképezte le a Stingray Nebula csillagködöt.

Forrás: MW2020. 12. 08. 15:39
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A harminc éve Föld körüli pályán működő Hubble űrtávcső húsz év különbséggel fényképezte le a Hen 3-1357 ködöt, népszerűbb nevén a Stingray Nebula csillagködöt. Ez a köd a Földtől 18 260 fényévnyi távolságra van – írja a bama.hu. Igazi ritkaság, ami a Hubble képén nyomon követhető: az öregedő, pusztuló csillag körüli „gázköpeny” szokatlanul gyorsan halványul.

A pusztuló csillag lassú halála nem akármilyen látványt nyújt
Fotó: NASA

A bal oldali képet még 1996 márciusában, a jobb oldalit pedig 2016-ban készítette a Hubble.

Mint kivételesen jól követhető, az 1996-os állapothoz képest a köd drasztikusan halványult, hullámos élei eltűntek.

– Ez a látvány nagyon, nagyon drámai és furcsa – mondta Martín A. Guerrero, a spanyolországi Granadában működő Astrofísica de Andalucía Intézet munkatársa.

– Tanúi lehetünk csillagköd szinte valós időben zajló átalakulásának. Korábban még nem láttuk ezt olyan tisztán, mint amit a mostani nézet nyújt.

Kutatók szemmel soha nem tapasztalt változásokat fedeznek fel az izzó nitrogén, hidrogén és oxigén által kibocsátott fényben, amelyet

a köd közepén haldokló csillag robbantott ki.

Különösen az oxigén-kibocsátás fényereje csökkent, csaknem ezredére 1996 és 2016 között – írja a NASA.

– Ködök változását láttuk már korábban is – közölte Bruce Balick, a Washingtoni Egyetem kutatásvezetője. „De az eddigiekben azt láttuk, hogy a köd általában megnő. Most, meglepetésünkre csökken a mérete, az egykor fényes belső elliptikus gyűrűje pedig elhalványul.

Az űrtávcső azt mutatja, hogy a központi csillag – a SAO 244567 – tágul, hőmérséklete esik és kevésbé sugárzik.

A Stingray-köd közepén álló SAO 244567 önmagában is különleges csillag.

Az 1971 és 2002 közötti megfigyelések azt mutatták, hogy a csillag hőmérséklete úgymond az egekbe szökik, több mint tízszer melegebb, mint a mi Napunk felszíne.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.