Sokszor a szülők a netes bántalmazás okai

Számos felnőtt sem ismeri kellőképpen az internet veszélyeit, és gyakran éppen ők teszik ki gyermekeiket a netes bántalmazás veszélyeinek.

Forrás: MW2020. 11. 24. 10:16
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokszor éppen a szülők teszik ki gyermekeiket a netes bántalmazás veszélyeinek. Erről beszélt az SOS Gyermekfalvak legfrissebb felmérése kapcsán a szervezet ügyvezető igazgatója az M1 aktuális csatornán – írja a kisalföld.hu.

Kiss Gergely azt mondta:

minden tizedik megkérdezett szülő tett már ki hiányos öltözetű, vagy meztelen képet gyermekéről az internetre.

Fontos tudni, hogy ha egy képet a hozzáférés korlátozása nélkül tesznek ki, akár pedofil oldalakra is kikerülhet.

Az igazgató szerint az is aggályos, hogy a gyermek nem tudja elmondani, engedélyezi-e a róla készült kép megosztását, és később szembesülnie kell azzal, milyen tartalmak vannak fent róla az interneten.

Fotó: Pexels

A felmérésből kiderült az is: a szülők nagy része tudja, hogy az internet hordozhat veszélyeket, és a gyermek interneten töltött idejét korlátozza is, a minőséget viszont kevésbé.

Kevés szülő használ például reklámblokkolót vagy szülői felügyelet programot.

Kiss Gergely beszélt arról is, hogy nagyon fontos a szülői példamutatás, mert hiába várja a szülő a gyerekétől, hogy tudatosan használja az internetet, ha ő maga nem tanúsít ilyen magatartást.

Fotó: Pexels

Nem csak a gyermekekre veszélyes az internetes bántalmazás, hanem veszély leselkedik a pénztárcánkra is. Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy a rendőrség a Digitális higiénia című kampányával figyelmeztet az internetes bűnözési trükkök árulkodó jeleire. A járványhelyzetben ugyanis nőtt a netes bűncselekmények száma, és további támadásokra kell felkészülnünk az ünnepek közeledtével.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.