Reflux: a kínzó tünetek és amit tehetünk ellenük

A refluxbetegség legjellemzőbb tünete a gyomorégés, de előfordulhat mellkasi fájdalom is, ami akár a szívinfarktus gyanúját is keltheti – írja a Szabadföld.

Forrás: szabadfold.hu2020. 11. 11. 10:48
null
Forrás: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bárkivel előfordulhat, hogy egy kiadósabb étkezés, zsíros, fűszeres fogások után égni kezd a gyomra, vagy csípő érzés lép fel a nyelőcsövében. A gyakran jelentkező panaszokat nem szabad félvállról venni, mert reflux is állhat a háttérben – figyelmeztet dr. Hegede Gábor gasztroenterológus, az Árvai-Barta MED munkatársa. Az egészséges embernél megfelelően működnek a védelmi mechanizmusok, melyek semlegesítik a savas kémhatás okozta panaszokat, ám ha a refluxos tünetek rendszeressé válnak, a tápcsatorna felső szakaszába jutó gyomorsav károsíthatja a nyelőcső belső felszínét.

A refluxbetegség legjellemzőbb tünete a gyomorégés, de előfordulhat mellkasi fájdalom is, ami akár a szívinfarktus gyanúját is keltheti. Sajátos szimptóma továbbá a savas ízű felböfögés, a hányinger, a csuklás, az émelygés, a savanyú íz érzése a szájban. A vezető jelzésnek számító gyomorégés és mellkasi nyomásérzés nem mindenkinél jelentkezik, ekkor úgynevezett néma refluxról beszélhetünk.

Ilyenkor más jellegű panaszok utalhatnak a betegségre, például a fogak gyors romlása, nyelési nehézség, gombócérzés a torokban, krónikus száraz köhögés, rekedtség, fulladás, horkolás vagy alvászavar. E tüneteket észlelve szakorvoshoz kell fordulni, mert a reflux olyan súlyos szövődményekhez is vezethet, mint például a nyelőcső szűkülete vagy akár rosszindulatú daganat kialakulása.

Fotó: pexels

A panaszok súlyosbodása ellen mi magunk is sokat tehetünk, ha megfigyeljük, hogy milyen ételek és italok fogyasztását követően lépnek fel a tünetek, s azokat kiiktatjuk az étrendünkből.

Érdemes kerülni a zsíros, túl fűszeres ételeket, és hasznos naponta kisebb adagokat fogyasztva inkább többször étkezni. Kerülendő a csokoládé, a koffein, az alkohol, s azok az ételek, amelyek tovább irritálják a már sérült nyelőcsövet: a citrusfélék, a paradicsom, a savban gazdag ételek és italok.

Szokjunk le a dohányzásról és az alkoholfogyasztásról, az étkezést követően pedig mindig igyunk meg egy pohár vizet, ami segít visszajuttatni a gyomorba az esetlegesen a nyelőcsőbe jutott savas gyomortartalmat.

Az étkezés utáni 2-3 órában kerüljük a fekvést és az intenzív mozgást, s ha lepihenünk, igyekezzünk a felsőtestet az ágytól 15-20 centiméternyire megemelni. Próbáljuk elkerülni a stresszes élethelyzeteket, melyek szintén előidézhetik a refluxos panaszokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.