Ezt jósolják a köles kapcsán a 2023-as évre nézve

Úgy tűnik, a quinoának hamarosan leáldozik, és új sztár lép a helyébe: a köles. A köles gluténmentes, rostban gazdag gabonaféle, amelynek fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár. Az Egyesült Nemzetek Szerevezete szerint 2023 a köles nemzetközi éve lesz. Úgy vélik, a köles hamarosan a mindennapi étrend szerves részévé válik az egész világon – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 02. 18. 16:24
köles
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A köles egy igazán sokoldalú alapanyag, noha még nem örvend akkora népszerűségnek, amekkorát érdemelne. Ám az ENSZ (Egyesült Nemzetek Szerevezete) előrejelzése szerint ez néhány éven belül meg fog változni.

A kölest megfőzhetjük és tálalhatjuk köretként úgy, mint a rizst.

Liszt formájában gluténmentes sütemények, muffinok, kenyerek és tészták készítésére is használható. A müzliszeretek alapja, turmixok szerves összetevője, és kásák kiegészítője is lehet.

Az egészségügyi szakértők a "következő quinoaként" emlegetik a kölest, ami valójában garantáltan felülmúlja elődjét. A köles ugyanis sokoldalúbb, mint a quinoa, ráadásul több egészségügyi előnye is van. Ám nemcsak tápanyagokban gazdag, de a környezet szempontjából fenntartható.

A köles hagyományos élelmiszer Afrikában és Ázsiában, a szemeket természetes formájukban fogyasztják.

Képes kielégíteni az átlagember szinte összes táplálkozási és egészségügyi szükségletét. Gazdag vasban és cinkben, gluténmentes, alacsony glikémiás indexű, háromszor annyi kalciumot tartalmaz, mint a tej, ráadásul rengeteg fehérje is van benne.

Valójában ahhoz, hogy a köles egyre népszerűbbé váljon, elengedhetetlen a fogyasztói tudatosság kiépítése.

A Trópusi Nemzetközi Növénykutató Intézet (ICRISAT) és az Indiai Köleskutató Intézet (IIMR) szerint étrendet átalakító mozgalmakra van szükség ahhoz, hogy a köles olyan népszerűvé váljon, mint a quinoa.

Az ICRISAT megosztotta, hogy a tudatosság terjesztése és a fogyasztók megalapozott döntéseinek elősegítése hozzájárul a környezetünk megmentéséhez.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Emiatt jelent meg a köles Nyugat-Európában

A köles a késő bronzkorban jelent meg a mai Franciaországban és Svájc nyugati részén élő emberek étrendjében. Az ellenálló gabona termesztése az Európában akkoriban uralkodó szárazságra adott válasz lehetett.

A bronzkort klímaváltozás, a népesség növekedése és a kereskedelmi kapcsolatok felvirágzása jellemezte. A Genfi Egyetem és a barcelonai Pompeu Fabra Egyetem (UPF) régészei Nyugat-Svájcban és a franciaországi Haute-Savoie területén tucatnyi emberi és állati csontváz, valamint növénymaradvány alapján rekonstruálták, hogyan reagáltak az emberek ezekre a változásokra.

A fogak és csontok biokémiai elemzéséből kiderült, hogy míg a kora bronzkorban árpa és búza szerepelt az emberek ételei között, a késő bronzkortól már megjelent a köles is, ez az Ázsiából származó növény, amely főként száraz környezetben növekszik – mondta Alessandra Varalli, az UPF kutatója, a tanulmány vezető szerzője

Tovább

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.