A legnagyobb edzésmítoszok: ne higgyen el mindent!

Manapság mindenki fitneszszakértő: a barát az edzőteremben, a munkatárs a konyhában, az influencer az Instán. A nagy információtömegben nehéz eligazodni. Igyekszünk segíteni.

Forrás: Diéta és Fitnesz2021. 04. 24. 17:33
null
A kép illusztráció. Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába a jó szándék, néha a köztudatban elterjedt téves információk, edzésmítoszok veszélyeztethetik a sportban való fejlődést. Sorra vettünk néhány fitneszmítoszt, amelyek egy része teljesen félrevezető és fölösleges, mások pedig kifejezetten kontraproduktívak, talán még sérülésekhez is vezethetnek – olvasható a diétaésfitnesz.hu cikkében.

NYÚJTÁS EDZÉS ELŐTT

Még mindig tartja magát a vélekedés, miszerint a legkönnyebben úgy kerülhetőek el a sérülések, ha edzés előtt nyújtunk. Nos, ez nincs így, sőt akár ellenkező hatást érhetünk el vele, a „hideg” izmok ugyanis sérülékenyebbek, vagyis a statikus nyújtást inkább edzés után végezzük – akkor viszont ne feledkezzünk meg róla! Mozgás előtt melegítsünk be, ha úgy tetszik, dinamikus nyújtással készítsük fel az izmokat az előttük álló terhelésre.

MOZGÁS ÜRES GYOMORRAL

A tévhit szerint aki éhgyomorra edz, több kalóriát éget el, ugyanis a test ilyenkor nem a szénhidrátraktárakból „dolgozik”, inkább zsírt éget, továbbá ha alacsony az inzulinszint (ami elkerülhetetlen, ha nem eszünk), több zsírt égetünk. Kutatások azonban bebizonyították, hogy ez nincs így: nem lesz hatékonyabb az éhgyomorra végzett zsírégetés.

PULZUSMÉRÉS NÉLKÜL MIT SEM ÉR

A legtöbb edzőtermi gépen találunk egy táblázatot arról, hogy mi az ideális pulzustartomány az edzés maximalizálásához és a szív védelméhez. Viszont fontos megjegyezni, hogy ezek a számok nagy általánosságban mutatják az ideális tartományokat: kortól, egészségi állapottól, edzettségtől függően változhatnak. Legjobb, ha az edzővel egyeztetünk a számunkra megfelelő pulzustartományról. Sokat segítenek a pulzusmérő órák is, azonban anélkül is tudható, milyen magas a pulzus. Ha mozgás közben anélkül tudunk beszélgetni és énekelni, hogy kifulladnánk, az intenzitás mértéke alacsony.

SÚLYOKKAL SÉTÁLNI

Az elmélet egyszerű: ha séta közben csuklósúlyt viselünk vagy súlyzót cipelünk magunkkal, intenzívebb lesz az edzés, több kalóriát égetünk. Csakhogy szakértők szerint ennek nincs túl sok értelme. Ha egy-két kilós súllyal indulunk útnak, szinte mérhetetlen a többletkalória, amit így égetünk. Ha viszont túl nehéz a kézben tartott súlyzó, az már befolyásolja a mozgást, a tartást, és könnyen sérülésekhez vezethet.

ÍTÉLET SZÍN ALAPJÁN

Gyakran hallható a tanács, miszerint a vizelet színe sokat elárul a hidratáltságról: ha sötét színű, inni kell, ha viszont világos, akkor megfelelő mennyiségű folyadékot ittunk. Nos, ez részben igaz, de ne feledkezzünk meg arról, hogy az elfogyasztott ételek, a különböző étrend- kiegészítők és gyógyszerek is befolyásolják a vizelet színét.

A teljes cikk az edzésmítoszok bemutatásáról elérhető a Diéta és Fitnesz oldalán.

Korábbi cikkünkben hat káros, de egészségesnek hitt étekezési szokást mutattunk be. Ezek a szokások valójában meg is rövidíthetik az életünket. Jobb vigyázni velük!

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.