Futópad: hatékonyan, biztonságosan, lazán

A futópados futás kiegészítő sportnak és felkészülésnek is jó választás. Az edzések könnyedén testre szabhatók, és ha gondoskodunk róla, sosem unalmasak – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CSUPASPORT2021. 08. 27. 14:17
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amióta William Staub, amerikai gépészmérnök az 1960-as évek végén megalkotta a PaceMaster 600 névre „keresztelt” első, otthoni felhasználásra készült futópadot, a sporteszköz népszerűsége évről évre nő. Manapság egyre többen vásárolnak belőle otthonukba, és az edzőtermekben is általános népszerűségnek örvend a használata. Az alábbiakban Csécsei Zoltán, a 24 órás futópados futás világcsúcstartójának segítségével gyűjtöttünk össze néhány hasznos tippet azzal kapcsolatban, hogyan kell megfelelően használni a futópadot.

1. A helyes sorrend – Ahhoz, hogy a futópad hosszú időn keresztül működőképes legyen, és ne menjen tönkre, ügyeljünk rá, hogy az elindítása előtt sose álljunk rá a szalagra – ellenkező esetben rosszat teszünk a motornak.

2. Szédülés – Ne ijedjünk meg, ha a futópadon töltött első perceket furcsának érezzük. Zavaró, hogy bár lépünk, valójában nem haladunk előre. Az érzéki csalódás kellemetlen mellékhatása lehet a szédülés. Mivel a gép szalagja általában 50 centiméter széles, elég kicsit oldalra lépni, és kibillenhetünk az egyensúlyunkból. 

Szerencsére a legtöbb futópadhoz tartozik magunkra csatolható vészkioldó, amely azonnal leállítja a szalagot, ha elesünk.

3. Megszokás – A szédülés általában amilyen gyorsan jön, el is múlik. A futópados futáshoz általánosságban 15-20 perc alatt hozzá lehet szokni, ebbe a kocogás mellett némi séta is belefér. Hat-tíz edzéssel kell számolnunk, hogy teljesen otthonosan mozogjunk, azaz gond nélkül képesek legyünk menet közben gyorsítani, lassítani, lelépni a padról, fellépni a padra vagy akár filmet nézni.

4. Sebesség – A megfelelő tempó mindenkinek más, de ha most kezdünk ismerkedni a futással, 7-8 perces kilométerek beállítása megfelelő lehet. Ez már nem séta, hanem könnyed kocogás, ami később bemelegítésnek és levezetésnek is jó. 

A szalag sebességét később céljainknak megfelelően növelhetjük, de fokozatosan tegyük, ne terheljük túl magunkat.

5. Edzések hossza – A szalag sebességéhez hasonlóan egyéntől függ, és leginkább edzéselméleti kérdés, hogy hetente hány alkalommal és alkalmanként mennyi ideig tartózkodjunk a futópadon. A válasz súlytól, nemtől és sok egyéb tényezőtől függ, de közrejátszhat az is, hogy ettünk-ittunk-e a gyakorlás előtt. Kezdőként 25-30 perces edzések elegendők lehetnek, levezető sétával együtt.

Ha elbizonytalanodnánk, érdemes kikérni személyi vagy futóedző véleményét, de az első időszakban tapasztaltabb futótársakra is nyugodtan hallgathatunk.

6. Fejlődés – A futópadon nagyjából olyan ütemben fejlődhet edzettségi állapotunk, mintha kültéren futnánk. Az elvégezhető feladatokban sincs sok különbség a kettő között, a nehézségi szintek beállításával hasonló kihívásokat teljesíthetünk. Sőt, a futópad emelkedését beállítva annyit mehetünk felfele, amennyit csak akarunk, teljesen rajtunk áll, milyen ütemben nehezítjük napi edzéseinket.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.
Borítókép: Pexels

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.