időjárás 16°C Vilhelmina 2021. September 19.
logo

Makacs buldogból együttműködő társ? Nem lehetetlen!

Forrás: petplace.hu
2021.09.15. 14:39 2021.09.15. 16:22
Makacs buldogból együttműködő társ? Nem lehetetlen!

Kezdjük is az elején! Miért adódnak pont ezzel a fajtával gondok, és miért kezelik nehezen őket még a kiképzők is? – teszi fel a kérdést a Petplace.hu.

Tenyésztésük elsődleges célja a fizikai munka volt, úgy, mint a bivalyheccelés, medvetáncoltatás. Láttunk már harci kutyát, amelyik képes utolsó vérig menni, de képzeljük csak el, mekkora erő tombolhat egy olyan kutyában, aki képes szó nélkül nekimenni egy több száz kilós állatnak, még akkor is, ha az már többször felöklelte és odébb repítette.

Bár ez a tenyésztési vonal igen régi, az ösztönerősebb egyedek gond nélkül indulnak be egy ló vagy marha láttán, kezdenek hangos, heccelő testmozgású ugatásba. Ehhez toppon kell lenni fizikailag és észben is – írja az oldal.

Amikor ezeket a viadalokat betiltották, és divatkutya vált belőlük, munkaképességük is homályba veszett, bár belső erejük még mindig tombolt. El tudjuk képzelni, mi történik egy élsportolóval, ha hirtelen négy fal közé szorítják?

A feszültség egyre nő, a belső bomba ketyegni kezd, majd végül robban. Ha egy ilyen kutyát megpróbálunk agresszióval nevelni, ő is fel fogja venni a kesztyűt és egyre nehezebb dolgunk lesz. Ehelyett okosabban kell a probléma elé állni.

A legtöbb buldogtartó arról is panaszkodik, hogy kutyája antiszociális, és ezért mások is megszólják. Ennek legfőbb oka, hogy maga a játékuk is durvább, amit más kutya nem tolerál, vagy épp valós küzdelemnek vél. Arról nem is beszélve, hogy hörgésüket, légzésüket sokszor morgásnak értelmezik. A buldognak tényleg minden egyes játék egy kisebb harc, de nem szánt szándékkal szeretne ő a másikban kárt tenni, csupán, ami más kutyának fáj, neki meg se kottyan – olvashatjuk a portálon.

Buldogot erővel képtelenség nevelni. Egy ilyen helyzetben addig fog velünk harcolni, amíg fizikai határai engedik.

Mit kell tehát tennünk azért, hogy buldogunk együttműködő és kiegyensúlyozott legyen?

  • Az egyik legfontosabb, hogy „ősi” ösztöneit ki tudja élni, vadászó, harcoló énjét valamilyen teljesítményorientált feladatban kamatoztathassa. Mi is jobban érezzük magunkat egy bokszzsák kiadós püfölése után. Emellett fontos, hogy megtaláld a tökéletes motivációt. Ez általában egy finom falat, de egy izgalmas játék is tökéletes lehet.
  • A másik, hogy túljárjunk az eszén, ne fegyelmezni akarjuk, hanem megtanítani, hogy mit szeretnénk tőle. A buldog makacssága a kitartásából nyeri erejét. Így rendkívül fontos, hogy mindig következetesek legyünk vele, mert egy „nyert játszma” örökre az eszébe vésődik és legközelebb is újra fog próbálkozni. Találd meg neki azt a foglalkozást, amivel szellemileg is fáraszthatod. Ha megfelelően motiváltak, munkakutyákat megszégyenítő teljesítményt tudnak produkálni.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Borítókép: Unsplash