Hogyan ünneplik szerte a világon a halottak napját?

A november 2-án ünnepelt halottak napja kezdetben a keresztény kultúrkör megemlékezése volt. Az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert hívekre emlékeznek. Fokozatosan vált a katolikus egyház ünnepnapjából – felekezeti hovatartozástól függetlenül – az elhunytakról való emlékezés napjává Magyarországon – írja a Gyógyzóna.

Forrás: gyogyzona.hu2021. 11. 01. 11:48
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Halottak napja alkalmából sokan felkeresik a temetőkben hozzátartozóik sírját, megtisztítják azt, friss virággal díszítik fel. Gyertyát, mécsest gyújtanak elhunyt szeretteik emlékére.

Az elhunytak emlékének megőrzése az emberiség történetének szerves része. Különböző kultúrák különböző módon emlékeznek meg halottaikról. A szokások között vannak olyanok, amelyek közel állhatnak hozzánk, mások meghökkentőek lehetnek.

A világ egyes részein például temetői lakomával, máshol hangos zenével és tánccal ünnepelik, hogy eltávozott szeretteikkel a kapcsolat élő, az elválás nem végleges – olvasható az oldal cikkében.

A Fiumei úti sírkert részét képező Nemzeti Emlékezet Múzeuma tárlati anyagából ihletet merítve körülnézünk a nagyvilágban, hogy a különböző kultúrák miként tartják meg a halottak napját.

1. Guatemala – Papírsárkány-eregetés

A maja időkig visszamenő vidám ünnepi hagyományt a guatemalaiak a mai napig követik halottak napján. Ilyenkor a családok elhunyt családtagjaik sírjánál piknikeznek, szürkületkor pedig hatalmas, színpompás papírsárkányokat eregetnek. Úgy tartják, ezáltal kapcsolatba léphetnek elődeikkel. A sárkányokat akár már hónapokkal az esemény előtt elkészítik és a sírokat a lehető legszebb állapotba hozzák.

2. Madagaszkár – Testforgató szertartás

A malgaszok a „famadihana” testforgató temetkezési hagyomány keretében előhozzák őseik holttestét a családi kriptákból, a holttesteket új lepelbe burkolják, a nevüket ráírják, hogy mindig emlékezzenek rájuk. Majd egész napon át tartó táncmulatságot rendeznek, melynek részeként a tetemeket is megtáncoltatják, mielőtt újra visszahelyezik őket nyughelyükre. Hitük szerint a vidámság és a szeretet segít legjobban a bolyongó lelkeknek megtalálni a túlvilág kapuját. Így állítanak méltó emléket elhunytaiknak.

3. Finnország – Közös szaunázás

A „kekri” az ősi aratási ünnep, ennek keretében emlékeznek meg halottaikról a finnek. Faágakból és szalmából kecske formájú boglyát raknak, amelyet ünnepélyesen elégetnek. Az elhunyt hozzátartozók lelkét a nap végén illatos virágokkal, füstölőkkel hívják vissza egy közös, családi szaunázásra.

4. Ecuador – Rituális süteményezés

Az Andok vidékein régi szokás „a guagua de pan”. Halottak napjára egy guagua elnevezésű, baba alakú, kalácsszerű süteményt készítenek, amelyhez erdei gyümölcsökből főzött lekvárt tálalnak. A hozzátartozók ebbe mártogatják a kalácsbabát, amelyet a szeretteik sírja mellett fogyasztanak el, így téve tiszteletet emléküknek.

5. Hongkong – Pénzküldemény a túlvilágra

Hongkongban minden évben megrendezik az „éhes szellemek ünnepét”, amelynek során megetetik, megitatják a szellemeket. Az ünneplés egyik csúcspontja a rituális pénzégetés. A szertartás célja, hogy a közösség halottjai a túlvilágon se szenvedjenek hiányt fizetőeszközben. A másik bevett szokás az eltávozottak anyagi támogatására a temetéskor a koporsóba helyezett pénz. Manapság inkább már játékpénzt használnak mindkét esetben.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: YouTube/Laylita.com: Recetas y Cocina

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.