Nepáli serpák építették Norvégia kőből készült hegyi lépcsősorait

Az utóbbi két évtizedben több mint háromszáz norvég túraútvonalon épült haladást könnyítő, a talajt az eróziótól védő lépcsősor – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CSUPASPORT2021. 11. 29. 10:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha Norvégiára gondolunk, valószínűleg nem a kőből készült lépcsősorok jutnak először az eszünkbe. A futballrajongók Erling Haalandot emlegethetik, míg a túrázás iránt érdeklődők és az oldalunkat rendszeresen olvasók a tenyérizzasztó Kjeragboltent, esetleg a lezuhanásra ítélt Preikestolent. Kevésbé ismert, hogy az említett látványosságokhoz és még több mint 300 népszerű túracélponthoz kőből készült lépcsősorok segítik az eljutást, és

a lépcsősorok többsége az elmúlt két évtizedben, nepáli serpák segítségével épült.

Nima Nuri serpa és a közreműködésével készült lépcsőr – Fotó: Nima Nuri serpa/bbc.com

Munkájuknak köszönhetően a norvég természeti látványosságok közül egyre több elérhető a mindennapi emberek számára is, a Preikestolent például 2019-ben, azaz a koronavírus-járványt megelőző évben 331 ezren keresték fel, és még a 2020-as lezárások ellenére is 183 ezer látogató talált rá módot, hogy eljusson oda. Az útvonalakon épült ún. serpa lépcsők nemcsak megkönnyítik a járást, de a stabil felület miatt csökkentik a túrabalesetek számát, segítik a mentőcsapatok dolgát, védik a talajt az eróziótól, és ellenállnak a szélsőséges időjárásnak – írja a CsupaSport.

Serpák által épített lépcsősor segíti a feljutást a népszerű Preikestolenhez is – Fotó: Mike MacEacheran/bbc.com

Persze adva van a mindenkit foglalkoztató kérdés: hogyan kerültek a nepáli serpák Norvégiába?

A bbc.com témát feldolgozó írása szerint az ötlet Geirr Vetti fejéből pattant ki, aki egy innovatív ösvényépítő cég, a Stibyggjaren ügyvezető igazgatójaként dolgozik. Bevallása szerint a serpák bevonásának ötlete egy húsz évvel ezelőtti álmához köthető.

„Hirtelen felébredtem, és elképzeltem, hogy ők a tökéletes megoldás erre a munkára. Azelőtt sosem jártam Nepálban, de emlékeztem egy norvég Mount Everest-expedícióra, és néhány kísérő neve megmaradt az emlékezetemben – nyilatkozta a 60 éves Vetti a BBC-nek. – Kisebbfajta nyomozói munkát végezve felkutattam őket, és levelet írtam nekik – hátha a serpák segíthetnek.”

Miután sikerült megállapodni, nem kellett sok idő, hogy elit hegymászók dolgozzanak a norvég hegyi lépcsősorok megépítésén. Vetti 120 serpával tartja jelenleg is a kapcsolatot, a munka folyamatos, még a koronavírus-járvány sem vetette vissza. Ezen a nyáron 39 serpa dolgozott 20 projekten szerte Norvégiában, és világszerte egyre gyakrabban vették igénybe a segítségüket.

„Minden hegy és minden ösvény más, mindegyiknek megvan a maga kihívása – véli Geirr Vetti. – A serpák igazi szuperhősök, magasságtól függetlenül bárhol képesek dolgozni. Az évek alatt mesteri szintre fejlesztették a munkájukat, nagyban hozzájárulva a norvég természeti örökség megőrzéséhez.”

Egyike a nepáli serpák által épített norvég hegyi lépcsősoroknak – Fotó: Nima Nuri Sherpa/bbc.com

A serpák számára a norvég lehetőség először jó pénzkereseti lehetőségnek tűnt. Főleg a nepáli hegymászószezonon kívül vállaltak munkát, de többeknek annyira megtetszett feladat, hogy később erre álltak rá.

A haladási ütemük félelmetes: egy csapat egy hónap alatt hozzávetőleg 400 lépcsőfokot készít el kézi erővel, és 500 követ használ fel.

A nepáli közösségeinkben a munka szeretete és a megfelelő technika elsajátítása apáról fiúra öröklődik – árulta el a BBC-nek Nima Nuri serpa. – Tradicionálisan a hegymászás az életünk, azzal foglalkozunk, de a hegyi lépcsősorok építése is nemes feladat, ráadásul sokkal kevésbé veszélyes. Jó karma, hogy szakértelmünkkel segíthetünk az embereknek. Főleg Norvégiában, amelyet a második otthonunknak tekintünk.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Kép a lépcsősorról (Fotó: Arild Lillebø/Alamy/bbc.com)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.