Tévhitek a megtermékenyítésről

Sok tévhit kering a megtermékenyítéssel és a terhességgel kapcsolatban. Sokan nem is teljesen értik, hogyan és hol történik a megtermékenyítés, ami annyira azért nem bonyolult folyamat, de jó tisztában lenni vele – írja a Gyógyzóna.

Forrás: gyogyzona.hu2021. 11. 15. 10:54
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megtermékenyítés során a férfi hímivarsejtek, a spermiumok bejutnak a női szervezetbe és ott találkoznak a petesejttel. Ezt követően a két sejtmag egymásba olvad és a megtermékenyített petesejtből fejlődi ki az embrió. Valahogy így tanultuk az általános iskolai biológiaórán is, aztán az elmélettel többet – általában – nem is foglalkozik az ember.

A megtermékenyített petesejt az esetek 25–30 százalékában ágyazódik be, és fejlődik tovább, vagyis alakul ki a terhesség. A többi megtermékenyített petesejt, tehát a megtermékenyített petesejtek 70–75 százaléka elhal, és észrevétlenül távozik a szervezetből. A healthline.com segítségével a Gyógyzóna összeszedte, hogy mely tények fontosak még a megtermékenyítésről.

1. A megtermékenyítés a petevezetékben történik

Sokan azt hiszik, hogy a megtermékenyítés a méhben vagy a petefészkekben történik, de ez nem igaz. A megtermékenyítés a petevezetékekben zajlik, amelyek összekötik a petefészket a méhvel. Ha megtörténik a megtermékenyítés, ezt az újonnan megtermékenyített sejtet zigótának nevezik. Innen a zigóta a petevezetéken lefelé halad a méhbe. Ezután a zigóta a méh nyálkahártyájába fúródik. A megtermékenyülést követő 5–7. napon érkezik meg a blasztocita, amely egy 2-3 napos várakozást követően beágyazódik. A beágyazódás öt napig tart. Ettől a pillanattól kezdve a nő szervezetében rohamosan nő a HCG-hormon mennyisége. Ha a petevezetéke elzáródott vagy hiányzik, még mindig lehetséges a teherbeesés.

2. A megtermékenyített petesejt beágyazódik a méhbe

Ha nincs semmilyen szövődmény, akkor a megtermékenyített petesejtnek (embriónak) a megvastagodott méhfalhoz „tapadva” kell beágyazódnia a méhbe. Az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégium (ACOG) csak akkor tekint valakit terhesnek, ha az embrió sikeresen beágyazódott a méhfalba. Más szóval a beágyazódás a terhesség kezdetét jelzi. Aterhesség 8. hetének végéig a megtermékenyített petesejtet embriónak nevezik. Orvosi értelemben a 9. hét elejétől már magzatnak számít.

3. A megtermékenyítés nem mindig történik meg, még akkor sem, ha peteérésed van

Számos oka lehet annak, hogy miért nem történik meg a megtermékenyítés. Ide tartozik a fogamzásgátlás és a meddőség is. Ha nehézségeid vannak a teherbe eséssel, és több mint egy éve próbálkoztok (illetve több mint hat hónapja, ha 35 évesnél idősebb vagy), keresd fel orvosodat és egyeztess a további teendőkről.

További tévhitekről a teljes cikkben, IDE kattintva olvashat.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.