A vaspótlás egész életünkben kiemelt fontosságú

Szervezetünk egészséges működéséhez létfontosságú nyomelem a vas. Hiánya világszerte 500-600 millió ember vérszegénységét okozza, nyolcvan százaléka a nőket érinti, de veszélyeztetettek a csecsemők, a kisgyerekek, a serdülő lányok, az idősek és a vegetáriánusok is – olvasható a Szabad Föld oldalán.

Forrás: szabadfold.hu2021. 12. 10. 10:48
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha a normálisnál több vasat veszítünk, vagy nem megfelelő a vas felszívódása, esetleg megnő a szervezetünk vasigénye, netán a szükségesnél kevesebb vasat viszünk be a táplálékkal, hiányállapot lép fel. A hölgyeknek a serdülőkortól a változókorig több vasra van szükségük, mint amennyit az étrendjükből képesek hasznosítani, ezért a vas­hiány a női életciklus valamennyi fázisát érintheti, de különösen a kamaszlányok, a várandós és szoptatós kismamák, a diétázók és a változókorú nők veszélyeztetettek – írja a Házipatika.com.

Az újszülöttben található vasmennyiség négyötöde a terhesség harmadik trimeszterében raktározódik a magzatban. Mivel az anyától vonja el a szükséges mennyiséget, az újszülötteknél fellépő vashiány oka, hogy a kismama is vashiányos volt a várandóssága alatt. Egyébként a születéskori vaskészlet a táplálás módjától függetlenül 4-6 hónapig gond nélkül fedezi a vasszükségletet, ugyanakkor a baba féléves korától jelentősen megnő az a vasmennyiség, amit a táplálékkal kell a szervezetébe juttatni. Napi 8 milligramm vas szükséges az egészséges fejlődéshez, ám egy felmérés szerint Magyarországon ezt csak a gyermekek kétharmada kapja meg. A vashiányos étrend következménye a figyelemzavar, a fáradékonyság, sőt egyfajta szellemi elmaradottság is lehet.

Időseknél általában azért alakul ki a vashiány, mert a felszívódás már kevésbé hatékony, esetleg olyan betegséggel küzdenek, amelynek egyik következménye a krónikus vasvesztés, a vérszegénység. Az időskori vashiány ízületi gyulladások, máj- és vese-, különböző anyagcsere-betegségek, mint pél­dául időskori cukorbaj esetén is kialakulhat.

A teljes cikk ITT olvasható tovább.

Borítókép: Búzatábla (Fotó: Unsplash)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.