A zöldborsó legfontosabb egészségügyi hatásai

A zöldborsó nagyon népszerű zöldség. Rendkívül tápláló, megfelelő mennyiségű rostot és antioxidánst tartalmaz. Ezenkívül kutatások igazolták, hogy segíthet egyes krónikus betegségek, például a szívbetegség és a rák elleni védekezésben.

Forrás: Gyógyzóna.hu2021. 12. 08. 15:56
Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A zöldborsó több száz éve az emberi táplálkozás részét képezi, így a világ minden táján fogyasztják. A hüvelyesek családjába tartozik, mint a lencse, a csicseriborsó, a bab vagy a földimogyoró. Szigorúan véve nem is lehetne zöldségnek nevezni, de mégis így tekintünk rá. Mivel a zöldborsó sok összetett szénhidrátot tartalmaz, melyet keményítőnek neveznek, a burgonyával, a kukoricával és a tökökkel együtt keményítőtartalmú zöldségnek van titulálva – olvasható a Gyógyzóna.hu cikkében.

Táplálkozási szempontból kevés különbség van a friss és a fagyasztott borsó között, így a fagyasztott változata is hasznos és költséghatékony alternatíva. A legfontosabb egészségügyi hatásait pedig érdemes szem előtt tartani.

1. Kiváló növényi eredetű fehérjeforrás, tápanyagban és antioxidánsban gazdag

A rendszeres fogyókúrázók – vagy életmódváltók – biztosan jól ismerik a zöldborsót, hiszen kalóriatartalma meglehetősen alacsony, 1/2 csészényi (170 gramm) adag mindössze 62 kalóriát tartalmaz. A kalóriák körülbelül 70 százaléka szénhidrátokból származik, a többit pedig fehérje és kis mennyiségű zsír biztosítja.Ezenkívül a borsó szinte minden szükséges vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, amellett, hogy jelentős mennyiségű rost van benne.Hasznos vegán vasforrás is, amely a vörösvértestek előállításához és az oxigén szállításához szükséges a szervezetben.

2. Javíthatja a vércukorszint szabályozását

Mivel a zöldborsó rostban és fehérjében gazdag, így jótékony hatással lehet a vércukorszint szabályozására is. Ennek az az oka, hogy a rostok lassítják a szénhidrátok felszívódását, ami a vércukorszint lassabb, stabilabb emelkedését segíti elő a kiugrással szemben. Egyes tanulmányok szerint a fehérjében gazdag ételek fogyasztása hasznos lehet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő egyének vércukorszintjének stabilizálásában. Ráadásul alacsony a glikémiás indexe is.

3. Támogathatja az emésztést

A rostban gazdag tulajdonsága támogatja az emésztést és táplálja a jótékony bélmikrobákat, amelyek kulcsszerepet játszanak egészségünkben. A rosttartalom nagy része oldható, ami enyhítheti a székrekedést. A több rost fogyasztása számos betegség, köztük az elhízás, a szívbetegség és a rák kockázatának csökkenésével járhat.

4. Segítheti a szív egészséges működését

A borsó szívbarát ásványi anyagokat tartalmaz, köztük magnéziumot, káliumot és kalciumot, valamint gazdag antioxidáns-ttápanyagokban, például C-vitaminban, valamint karotinoidokban és flavonolokban is, amelyek védik a szívet és támogatják a szív- és érrendszeri működést. A borsó oldható rosttartalma segíthet a koleszterinszint, különösen a „rossz" LDL-koleszterin egyensúlyban tartását.

5. Rákvédő hatása is lehet

A hüvelyesek, mint például a borsó rendszeres beiktatása az étrendbe csökkentheti a rák kockázatát magas antioxidánsszintje miatt. A borsó szaponinoknak nevezett természetes vegyületeket is tartalmaz, amelyekről kimutatták, hogy segíthetnek védekezni a rák bizonyos változatai ellen. 

A jótékony hatások mellett ugyanakkor arra is fel kell hívni a figyelmet, hogy a hüvelyesek gyakori allergénként szerepelnek, ezalól a borsó sem kivétel. Akinek hüvelyesre diagnosztizált ételallergiája van, fokozottan figyeljen borsófogyasztáskor, hogy nem tapasztal-e magán tüneteket, és mindenekelőtt útmutatásért forduljon háziorvosához vagy kérje ki egy dietetikus tanácsát.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.