Így használjuk szakszerűen a gyógyszertári koronavírustesztet

Külföldről érkezett a legújabb ajánlás az antigéngyorstesztek helyes használatáról – adta hírül a Vg.hu.

Forrás: VG.HU2022. 01. 11. 10:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az omikron megjelenése óta a koronavírus-fertőzöttség kimutatásra szolgáló, gyógyszertárakban is kapható antigéngyorstesztek megbízhatóságra romlott – közölte még december végén az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA). A Business Insider által idézett tájékoztatójukban azt írták: továbbra is ajánlják a gyógyszertárakban kapható, otthon is alkalmazható antigéngyorstesztek használatát.

Hogyan teszteljünk az omikronra?

Az izraeli hatóság szerint az antigéngyorstesztek úgy adják a legmegbízhatóbb eredményt, ha nemcsak az orrüregből, hanem a szájüregből is veszünk mintát.

A Reuters által szemlézett dokumentum ellentmond az Egyesült Államokban érvényes útmutatásnak, amely hangsúlyozza, hogy továbbra is a tesztek gyártóinak előírásait kell követni, azaz csak az orrüregből kell mintát venni. A szájüregi mintavétel balesetveszélyes – idézi a Vg.hu az FDA-t.

Először a szájüregből, majd az orrüregből vegyünk mintát, hogy ezzel javítsuk a teszteredmény pontosságát. Bár a gyártó nem ezt javasolja, mi ezt az eljárást tartjuk célravezetőnek

– írja ezzel szemben az izraeli egészségügyi minisztérium.

Az antigéngyorstesztek legnagyobb izraeli beszállítója, a Rhenium a Reuters megkeresésére közölte: az egészségügyi minisztérium velük nem konzultált ajánlása megfogalmazása előtt.

A gyártó közölte: azt nem vizsgálták, hogy az orrüregi mintavételre kifejlesztett tesztek a szájüregből vett minta esetén milyen pontos eredményt adnak.

Az izraeli tiszti főorvos, Sharon Alroy-Preis az izraeli katonai rádiónak nyilatkozva elmondta: aki arra gyanakszik, hogy megfertőződött a koronavírussal, vonuljon önkéntes karanténba, és várjon három napot az első otthon is alkalmazható gyorsteszt előtt a biztosabb eredmény érdekében. Ha biztosra akar menni, ne egyszer, hanem legalább kétszer végezze el a tesztet.

A teljes cikk ITT érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.