A paleoétrend alapjai

Az életmódváltás nemcsak azzal jár, hogy elkezdünk sportolni, ilyenkor az étrendünket is megreformáljuk. Sokan a divatos étrendek valamelyikét próbálják ki. A CsupaSport magazin sorozatában elsőként a paleoétrend alapjait mutatja be.

Forrás: CSUPASPORT.HU2021. 05. 28. 16:10
null
Mielőtt úgy döntünk, hogy kipróbálnánk a paleoétrendet, érdemes szakorvossal, dietetikussal egyeztetni Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mi a paleoétrend?

Együnk úgy, mint az ősember – legtöbbször ez jut eszünkbe, ha szóba kerül a paleoétrend. De mit is jelent ez? Először is fontos megjegyezni, hogy nem lehet hajszálpontosan úgy étkezni, mint az ősember. Az őskorban más növények, más alapanyagok voltak, és az állatokat sem háziasították.

Őseink gyűjtögető-vadászó életmódot folytattak, étrendjük sovány húsokból, magvakból, gyökerekből, zöldségekből állt. A paleoétrend magas fehérje- és zsír-, illetve alacsony szénhidráttartalmú ételek fogyasztását írja elő. Szénhidrátként lassan felszívódó, alacsony glikémiás indexű ételeket ajánl. A paleoétrend nem tartalmaz cukrot, gabonákat, hüvelyeseket, tejet.

Mielőtt úgy döntünk, hogy kipróbálnánk a paleoétrendet, érdemes szakorvossal, dietetikussal egyeztetni
Fotó: PEXELS

Mit ehetünk?

Gyümölcsök, zöldségek, sovány húsok, halfélék, tenger gyümölcsei, olajos magvak (pisztácia, dió, mogyoró, tökmag, mandula, gesztenye stb.),tojás, gombák, hidegen sajtolt növényi olajok (olívaolaj, kókuszzsír).

Mi az, ami tiltott?

Gabonafélék, hüvelyesek.

Mit mivel helyettesítsünk?

Diéta során vagy egy új étrend kipróbálásakor az a legnagyobb dilemma, hogy korábbi kedvenceinket mivel helyettesítsük. A paleoétrendben a cukor helyett használhatunk steviát, nyírfacukrot. A búzaliszt helyett süthetünk maglisztekkel, például mandulaliszttel, gesztenyeliszttel, lenmagliszttel. A tej helyett növényi italokat, például mandulaitalt, rizsitalt, kókusztejet fogyaszthatunk. Minimális mennyiségben kemény sajtot lehet enni.

Hírességek, akik paleoétrend szerint étkeznek

Mint minden étrendnek, a paleónak is megvannak a maga hírességei. Több színész próbálta ki ezt az étrendet, amikor egy szerep miatt fogynia kellett néhány kilót. Például Blake Lively a Zátony című film forgatására készült paleoétrenddel. Channing Tatumnak is ez az étrend segített abban, hogy a Foxcatcher című filmben a lehető legjobb alakítást nyújtsa birkózóként. Sportolók közül az NBA-sztár Kobe Bryant próbálta ki a paleót.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Kipróbálná a paleo diétát? Így vágjon bele!

Töretlen népszerűségnek örvend a paleo diéta. Sikere nem csak abban rejlik, hogy valóban hatékonyan olvasztja le a felesleges kilókat, de abban is, hogy bizonyos betegségek tüneteit – mint például az allergia – jó hatásfokkal enyhíti.

A valódi, szigorú paleo diétát azonban elég nehéz betartani. Nem csak azért, mert sok élelmiszert, alapanyagot csak bio- vagy kifejezetten paleoboltokban lehet megvásárolni. De azért is, mert nagyon nehéz a mai világban mindig friss, teljesen adalékanyag-mentes élelmiszerhez hozzájutni.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.