Savanyított céklát készíteni nem nagy ördöngösség. Sőt, ez igaz általánosságban minden savanyúságra. Csupán ecetre, sóra, borsra és cukorra van szükség hozzá leginkább.
Szerencse, mert a cékla amellett, hogy finom, még egészséges is.
Magas az élelmi-rosttartalma, vitaminok és ásványi anyagok kiváló forrása. Ez már önmagában elég indok, hogy akár már ma készítsünk néhány befőttesüvegnyi savanyított céklát.
Hozzávalók:
 	
1 kg cékla 	
500 ml 10%-os ecet 	
350 ml víz 	
2 evőkanál cukor 	
2 teáskanál köménymag 	
2 teáskanál bors 	
2 teáskanál só 	
3-5 babérlevélElkészítés:
 	
Sterilizáljuk a befőttesüvegeket. 	
Hámozzuk meg, majd karikázzuk fel a céklát. 	
Tegyük egy nagy edénybe, öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, és főzzük puhára. 	
Amint elkészült, szűrjük le és tegyük félre. 	
Keverjük össze a vizet az ecettel és a fűszerekkel. 	
Forraljuk fel, fontos, hogy a só és a cukor is feloldódjon. 	
Adagoljuk a céklát befőttesüvegekbe, majd öntsük rá a levet, hogy ellepje. 	
Zárjuk le, és hagyjuk kihűlni. 	
Egy-két napig hagyjuk állni, utána fogyasztható.Miért érdemes céklalevet fogyasztani minden nap?
A cékla megosztja az embereket: egyesek imádják, mások ki nem állhatják. Ennek ellenére a cékla megkapta a szuperétel címet, és már kutatók is bebizonyították, hogy a zöldség és a belőle készült zöldséglé milyen jótékony az egészség szempontjából – írja az Origo.
 	
Alacsony kalóriatartalmú, így kiváló választás egy diétában. Például készíthetünk belőle turmixot reggelire. Elegendő tápanyagot és energiát ad. 	
Segíthet csökkenteni a vérnyomást a benne lévő nitrátok miatt. 	
Jó káliumforrás, így támogatja az idegek és izmok működését. 	
Sok betalain van benne, amely egy antioxidáns. Hozzájárul az általános egészség fenntartásához. 	
Betaintartalmának köszönhetően segíthet megvédeni a májat a toxinoktól, továbbá növényi vegyületei csökkenthetik a koleszterinszintet. 	
Kiváló ásványianyag-forrás: vasat, magnéziumot, mangánt, nátriumot, cinket, rezet és szelént is tartalmaz.