Savanyított céklát rágcsálva a húsételek is finomabbak

A minap a nagymamám egy felettébb örömteli kérdéssel állt elő. Készítsen nekünk savanyított céklát egy jó nagy vödörrel? Persze! A mi családunk imádja a céklát, és azt hiszem, ez sok más családdal közös nevező. Szerintem nincs jobb kísérője a húsos ételeknek a savanyított céklánál. Szóval azóta már ott lapul a hűtőben a jó nagy vödör cékla, az őszi és téli időszak kedvenc savanyúsága – véli cikkében az Origó.

Forrás: origo.hu2020. 11. 05. 11:00
Forrás: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Savanyított céklát készíteni nem nagy ördöngösség. Sőt, ez igaz általánosságban minden savanyúságra. Csupán ecetre, sóra, borsra és cukorra van szükség hozzá leginkább.

Szerencse, mert a cékla amellett, hogy finom, még egészséges is.

Magas az élelmi-rosttartalma, vitaminok és ásványi anyagok kiváló forrása. Ez már önmagában elég indok, hogy akár már ma készítsünk néhány befőttesüvegnyi savanyított céklát.

Hozzávalók:

  • 1 kg cékla
  • 500 ml 10%-os ecet
  • 350 ml víz
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 teáskanál köménymag
  • 2 teáskanál bors
  • 2 teáskanál só
  • 3-5 babérlevél
  • Elkészítés:

  • Sterilizáljuk a befőttesüvegeket.
  • Hámozzuk meg, majd karikázzuk fel a céklát.
  • Tegyük egy nagy edénybe, öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, és főzzük puhára.
  • Amint elkészült, szűrjük le és tegyük félre.
  • Keverjük össze a vizet az ecettel és a fűszerekkel.
  • Forraljuk fel, fontos, hogy a só és a cukor is feloldódjon.
  • Adagoljuk a céklát befőttesüvegekbe, majd öntsük rá a levet, hogy ellepje.
  • Zárjuk le, és hagyjuk kihűlni.
  • Egy-két napig hagyjuk állni, utána fogyasztható.
  • Miért érdemes céklalevet fogyasztani minden nap?

    A cékla megosztja az embereket: egyesek imádják, mások ki nem állhatják. Ennek ellenére a cékla megkapta a szuperétel címet, és már kutatók is bebizonyították, hogy a zöldség és a belőle készült zöldséglé milyen jótékony az egészség szempontjából – írja az Origo.

  • Alacsony kalóriatartalmú, így kiváló választás egy diétában. Például készíthetünk belőle turmixot reggelire. Elegendő tápanyagot és energiát ad.
  • Segíthet csökkenteni a vérnyomást a benne lévő nitrátok miatt.
  • Jó káliumforrás, így támogatja az idegek és izmok működését.
  • Sok betalain van benne, amely egy antioxidáns. Hozzájárul az általános egészség fenntartásához.
  • Betaintartalmának köszönhetően segíthet megvédeni a májat a toxinoktól, továbbá növényi vegyületei csökkenthetik a koleszterinszintet.
  • Kiváló ásványianyag-forrás: vasat, magnéziumot, mangánt, nátriumot, cinket, rezet és szelént is tartalmaz.
  •  

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Google News
    A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.