Érdemes ezt még tovább húzni a néppárttal?

Nem vagyok benne biztos.

2020. 12. 21. 20:07
null
Zágráb, 2019. november 21. Csoportkép készül az Európai Néppárt (EPP)kétnapos tisztújító kongresszusán Zágrábban 2019. november 21-én. Az Európai Parlament legnagyobb frakciójának kongresszusán megválasztották a párt új tíztagú elnökségét, és újraválasztották fõtitkárnak a spanyol Antonio López-Istúrizt, valamint a néppárt eddigi kincstárnokát, a német Christian Schmidtet. MTI/EPA/Antonio Bat Fotó: Antonio Bat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem vagyok benne biztos.

Különösen azután, hogy a tavaly tavasz óta felfüggesztett státusban lévő Fidesz néppárti delegációjának vezetőjét néhány napja a néppárti frakció lényegében eltiltotta a parlamenti nyilvános szereplésektől, funkciókat sem vállalhat, és nem képviselheti a néppártot semmilyen ügyben.

S tette mindezt a szokásos kettős mérce jegyében: bár a néppárti vezetők már többször lenácizták Orbán Viktort és a magyar kormányt, annak sohasem volt semmilyen következménye. Deutsch Tamás hasonlóan kemény megjegyzésének viszont azonnal lett következménye. Amit tehát szabad Jupiternek, azt nem szabad a kisökörnek. Ez szánalmas.

Ha nagyon akarnánk, akkor abból is kiindulhatnánk, hogy „a vizsgálat lezárult, felejtsük el!”, hiszen túl lehet ezt is élni, sokkal fontosabb érdekek szólnak a néppárti Fidesz-tagság mellett, mint ellene, így tovább kell lépni.

De: ez a büntetés nem egy „ragyogó barátság” apró kis malőrje, ami „még a legjobb családban is előfordul”. Erről szó nincs: ez egy évek óta egyre romló kapcsolat végkifejlete. A válást megelőző nagy összeveszés. Olyankor már nagyjából lehet tudni, hogy mi lesz a kapcsolat vége, ha a pontos ideje még nem is ismert.

Tehát azt hiszem, hogy ez a kapcsolat már nem javítható fel újra.

Ugyanis nyilvánvaló jelei vannak annak, hogy a másik fél erre már nem kész, már nem akarja igazán, s ha mégis látszólag valamelyest, időlegesen, „próbaidőre” normalizálná is a Fidesszel a viszonyokat Angela Merkel kedvéért, az nagyon nyögvenyelős lenne, és arra várna a másik fél, hogy mikor és miben hibázik újra a Fidesz-frakció, ki mikor mond egy rossz mondatot, amelyre azonnal le lehet csapni, hogy „na tessék, nem változtatok ti semmit!”. Nem tudom, volt-e valaha már romló szerelmi kapcsolatban valaki a kedves Olvasók közül – hogyne… –, mert az tudja, miről beszélek, illetve írok. Arról nem is beszélve, hogy ez az időszak már egy állandó feszültség mindkét részről, mert valójában ilyenkor egymás vizslatása zajlik – ezt ebben az esetben Weberék és Tuskék teszik a Fidesszel –, ami valójában tovább rombolja az eleve szétesőben lévő kapcsolatot.

Emellett már most, ennél a szavazásnál és utána is nyilvánvaló jelei vannak a kapcsolat végleges megromlásának. Mégpedig: a néppárti frakció 96 százalékban megszavazta a fideszes delegációvezető elleni büntetést, 133:6 arányban. Emellett: a büntetést eleve is kezdeményező Othmar Karas osztrák képviselő negyven társával együtt újabb szankciókat követel, többek között azt, hogy Deutsch nyilvánosan is kérjen bocsánatot, a jövő év elején újra szavazzanak Deutsch kizárásáról, és tortán habként azt akarják elérni, hogy egyes országok teljes delegációi is kizárhatók legyenek. A hírek pedig arról szólnak, hogy Weber ígéretet tett a dühös és elégedetlen képviselőknek arra, hogy teljesítik a követeléseiket.

Az sem mellékes, hogy a finn Petri Sarvamaa azt mondta, a Fidesz kizárása csak idő kérdése. És: „Gyakorlatilag egyértelmű, hogy nincs visszaút. Minél tovább tagja ez a párt az Európai Néppártnak, annál gyengébb lesz a néppárt. (A volt lengyel külügyminiszter, Radosław Sikorski is hasonló hangnemben nyilatkozott.) A probléma tehát az, hogy a szavazási arány, a hangadó képviselők által diktált hangulat (a néppárti Zeitgeist, mondhatnám) egyértelmű, egyirányú, és úgy tűnik, visszafordíthatatlan. Akik pedig velünk értenek egyet, nem mernek kellően hangosan megszólalni.

Ezt a Fidesz-ellenes hangulatot csak egyetlen módon lehetne megfordítani: ha a Fidesz megalkudna az elveivel. Ha megalázkodna. Ezt várják a néppártiak, ez nyilvánvaló.

De a Fidesz – akárcsak Ady Petőfije – nem alkuszik. Itt jegyzem meg: Deutsch Tamás – eddigi pályafutása elismeréseként, megérdemelten – ez évben megkapta a Petőfi-díjat (Kónya Imrével együtt), mely az igazi szabadságharcosoknak szól.

Elveink feladása árán tehát soha nem éri meg a néppárti kapcsolataink feljavítása. Van élet a néppárton kívül is. Kívül szabadabb világ vár; például érdemes lehetne felépíteni egy új, hiteles, az összes nemzeti és keresztény-konzervatív pártot és frakciót összefogó pártcsaládot, mely nagy erőt képviselhetne a liberális tömbbel szemben.

Az elveinket nem adhatjuk. Ahogyan Cseh Tamás énekli Bereményi Géza szövegét a Kék páviánokban: „A hírt vigyétek meg a gyerekeinknek / hogy minket a saját kultúránk illet.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.