Soha nem látott lehetőségek a vállalkozások előtt

2014 és 2020 között 8,6 milliárd eurónyi innovációs pénz lesz elérhető a kkv-k számára.

KA
2014. 02. 04. 21:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetgazdasági Minisztérium, a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) és a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) közös rendezvényén a hazai kis- és középvállalkozások számára elérhető pályázati lehetőségeket mutatták be. Cséfalvay elmondta: 2014 és 2020 között 8,6 milliárd euró lesz elérhető kifejezetten a kis- és középvállalkozások számára a 2007–2013-as korábbi fejlesztési időszakhoz képest 30 százalékkal növelt, folyóáron 77 milliárd eurós európai központi kutatás-fejlesztési kereten belül.

Az államtitkár hangsúlyozta: a Horizon 2020 célja, hogy az erősnek számító európai kutatás-fejlesztés eredménye termékben is megjelenjen. Cséfalvay elmondta, hogy 2007 és 2012 között a FP7 kutatási keretprogramból a kelet-közép-európai országok a források 5 százalékát tudták megszerezni, ezért az arány növelése céljából a versenyképességi tanács 816 millió eurót rendel ezen országok pályázói részvételének növelésére. A kelet-közép-európai országok kutatói pedig sikeres pályázat esetén évi 8 ezer euró fizetésbónuszt is kaphatnak – mondta.

 

A magyar pályázók 220 millió euró központi európai kutatás-fejlesztési forrást tudtak megszerezni 2007 és 2012 között, az összes keret 0,7 százalékát, ez az arány közel megfelel Magyarország uniós GDP-hez való hozzájárulásának. Cél a következő, 2014–2020-as időszakban a GDP-hozzájárulásban mért szint tartása, illetve növelése, előbbi esetben 300 millió, utóbbinál 350 millió euró fejlesztési forrást kellene megszerezniük a magyar pályázóknak a központi brüsszeli keretből – ismertette az államtitkár.

A korábbi időszak magyar tapasztalatai azt mutatják, hogy a központi európai kutatás-fejlesztési források megszerzésében a vállalkozások jelentős lemaradásban vannak a kutatóintézetekhez képest, ezen lehet változtatni a megnövekedett lehetőséggel – tette hozzá Cséfalvay, aki szerint a magyar vállalkozások sikeresek forrásszerzésben, hiszen a beadott pályázatok egyötöde nyert, ami megfelel az uniós átlagnak.

 

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a Horizon 2020 központi brüsszeli keret mellett a magyar pályázóknak lehetőségük lesz a Magyarország számára kohéziós és strukturális alapokban elkülönített uniós forrásokból mintegy 700 milliárd forint keret felhasználására kutatás-fejlesztés és innovációs célra. Ennek egyharmada pénzügyi eszköz, azaz kedvezményes hitel, garancia lesz, s a jövőben is lehet számítani a hazai kutatás-fejlesztési, innovációs forrásokra az innovációs alapban – fejtette ki.

Spaller Endre, a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) elnöke elmondta, hogy növelni szeretnék a kis- és középvállalkozások arányát a Horizon 2020 keretre pályázók körében, ehhez a hivatal segítséget nyújt a potenciális pályázóknak. Egyebek között a tervek szerint felmérik a kkv-k projektajánlatait a hamarosan induló H2020. gov.hu tematikus információs weboldalukon, s a korábbi pályázatok bírálóinak tapasztalataira építve igyekeznek a pályázatíráshoz szakmai segítséget nyújtani – fejtette ki a NIH elnöke.

Magyarországon az elmúlt öt évben nagy változás történt, dinamikusan növekedni kezdett a startup vállalkozások száma – mondta a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) megbízott elnöke még január 28-án. Korányi László szerint 2007–2008 előtt a szó igazi értelmében startup cégekről nem nagyon lehetett beszélni, azóta viszont számos világsikert elérő cég jött létre.

Várhatóan március végéig meghirdeti az Akkreditált Technológiai Inkubátor program második ütemét a Nemzetgazdasági Minisztérium, 2,1 milliárd forintos kerettel. Tavaly összesen tizennyolc pályázó nyújtotta be ajánlatát, közülük négyen nyertek támogatást. A program azzal a szándékkal indult útjára, hogy segítséget nyújtson az induló innovatív kisvállalkozásoknak abban, hogy az ötletből termék szülessen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.