„Zárni kell a közműollót”

A víziközmű-szolgáltatások fejlesztése, és az ehhez szükséges források biztosítása továbbra is kiemelt kormányzati feladat.

SZN
2014. 03. 21. 22:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszter erről pénteken este, a Magyar Víziközmű Szövetség (Mavíz) víz világnapja alkalmából rendezett ünnepségén beszélt. Az ünnep előestéjén megtartott gálán hangsúlyozta: a víz világnapja az e területen tevékenykedő kitűnő szakemberek elismerésének ünnepe is, hiszen az ő munkájuk teszi elérhetővé a jó minőségű ivóvizet.

A tiszta ivóvíz biztosítása a Földön komoly kihívást jelent, jelenleg közel nyolcszáz millióan nem jutnak biztonságos ivóvízhez. A vízgazdálkodás vélhetően a XXI. század egyik legdinamikusabban fejlődő ágazata lesz, s a magyar szakemberek jelentős szerepet vállalhatnak a vízgazdálkodás innovatív megoldásainak alkalmazásában – emelte ki a miniszter.

Németh Lászlóné kifejtette: a közszolgáltatók hazai tulajdonba történő visszavételével a közműszolgáltatások díjának hosszú távú csökkentését kívánta megalapozni a kormány, ez a fontos, stratégiai jelentőséggel bíró terület ugyanis nem szolgálhat nyers profitérdekeket. Hozzáfűzte azonban, hogy a szolgáltatások minőségének fenntartása és emelése is alapvető feladat.

Felidézte, hogy a mostani kormányzati ciklusban született meg a Víziközmű-törvény és kezdődött meg az ágazat átalakulása. Úgy vélekedett, hogy a törvény jóval átláthatóbb rendszert eredményezett, és a nemzeti vagyon megbecsülése valamint a felelős vízgazdálkodás irányába mutat.

A fejlesztési miniszter emlékeztetett továbbá arra: a kormány 2012 második félévétől nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította az ivóvízminőség-javító, valamint a szennyvíz-elvezetési és -tisztítási beruházásokat mielőbbi megvalósításuk érdekében. Ugyancsak ebből a célból, a jogalkotói tevékenység mellett szakértő szervezetekkel segítette elő és támogatta az önkormányzatok munkáját.

A miniszter szerint ennek is köszönhető, hogy a szennyvíz-elvezetési és -tisztítási projekteknél az elmúlt négy évben több mint 170 milliárd forint uniós rész és 30 milliárd forint hazai rész kifizetése történt meg. Jelenleg több mint 200 szennyvíz-elvezetési és tisztítási beruházás zajlik Magyarországon. A következő években „zárni” kell az úgynevezett közműollót, vagyis csökkenteni kell az ivóvíz-ellátottság 98 százalékos és a szennyvízközmű-ellátottság 72,9 százalékos szintje közötti különbséget – mondta Németh Lászlóné.

A Magyar Víziközmű Szövetség az ünnepségen Víz-világnapi emlékéremmel, Víziközmű Ágazatért érdeméremmel tüntette ki azokat a szakembereket, akik a közműves víz- és csatornaszolgáltatásban 20 évnél hosszabb időn keresztül kiemelkedő szellemi tevékenységet, illetve különösen hatékony gyakorlati munkát végeztek és eredményes, általánosan elismert társadalmi szerepet vállaltak a Mavíz szakmai közéletében.

A víz világnapján átadott legrangosabb kitüntetés a Reitter Ferenc-díj, amelyet az idén Somlyódy László, a Budapesti Műszaki Egyetem Víziközmű Tanszék professor emeritusa vehetett át a gálaesten.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.