A külső adósság leépítésére törekszik a jegybank

A kéthetes MNB-kötvény kéthetes lejáratú betétté alakul át, forintkamatcsere-eszköz is lesz.

BL
2014. 04. 24. 11:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alelnök elmondta: a cél az, hogy a jegybank saját eszköztárával is támogassa majd a belső források felé fordulást, az ország külső sérülékenységét akarják mérsékelni.

Közölte: ez év június 16-ától egy forintkamatcsere-eszközt is bevezet a jegybank, amely a partnerkörébe tartozó intézmények számára lehetőséget ad arra, hogy az általuk tartott vagy újonnan vásárolt hosszú futamidejű forinteszközök kamatkockázatát mérsékeljék, illetve a cél az, hogy a hosszú futamidejű állampapírok vásárlására ösztönözzék a bankokat. Balog Ádám kiemelte: a nemzetgazdaság bruttó külső adósságának további leépítése kívánatos, míg a devizatartalékok egy része felhasználható az ország külső sérülékenységének csökkentésére.

A jegybank vezetői csütörtökön ismertették a banki elemzőknek és újságíróknak az úgynevezett önfinanszírozási koncepciót, amelynek lényege, hogy az ország államadósságának finanszírozásában erősödjék a belső források szerepe.

Balog arról is szólt, hogy az államadósság belső forrásokból történő finanszírozásának erősítése nyomán csökken a bruttó külső adósság, a kisebb bruttó adósság kisebb külső refinanszírozási igényt és csökkenő külföldi megújítási kockázatot jelent. A forinteszközök kibocsátása felé történő elmozdulás javítja az államadósság devizaszerkezetét, ezzel párhuzamosan csökken az államadósság árfolyamra való érzékenysége – elemezte az alelnök.

Palotai Dániel, a jegybank ügyvezető igazgatója kifejtette: a költségvetés idén lejáró devizaadósságának forintadósságból való refinanszírozása érdekében az MNB hajlandó a devizatartalékokból biztosítani a szükséges devizát, amennyiben az állam növeli a forintkibocsátások nagyságát.

Nagy Márton, az MNB ügyvezető igazgatója elmondta: az irányadó jegybanki eszköznek csak a formája változik, egyéb paraméterei nem. Mint hozzáfűzte, a hazai kereskedelmi bankok nagyobb mértékű állampapír-vásárlásával a bankrendszer eszközoldalán fokozatos átrendeződés mehet majd végbe. Így a jegybankkal szembeni követeléseket, az MNB-kötvényeket a költségvetéssel szembeni követelések, az állampapírok válthatják fel. Nagy Márton hangsúlyozta, a külföldi pénzpiaci szereplők számára nem lesz elérhető az MNB-betét, szemben az MNB-kötvénnyel.

A monetáris tanács arról is határozott, hogy a forintkamatcsere-eszköz bevezetése mellett 2014. június 16-tól a potenciális jegybanki eszköztár részévé válik egy változó kamatozású hosszú lejáratú fedezett forinthitel, ami a forintlikviditáshoz jutást segítheti.

Ugyancsak 2014. június 16-tól a jegybanki eszköztár részévé válik egy eszközcsereügylet, amelynek keretében a partnerkörbe tartozó bankok hosszú lejáratú forintértékpapírokért cserébe devizaértékpapírokhoz juthatnak, ami a devizalikviditáshoz jutást segíti a jövőben. Erre a célra mintegy 1-2 milliárd eurót szánnak a jegybanki devizatartalékból – közölte Palotai Dániel ügyvezető igazgató.

Palotai Dániel elmondta: a jegybanki devizatartalékok mértéke 2013 végén meghaladta a rövid futamidejű külső adósság szintjét. Az ország rövid lejáratú külső adóssága 2013 végén 28 milliárd eurót tett ki, amelyet érdemben meghaladott a devizatartalékok csaknem 34 milliárd eurós nagysága.

A monetáris tanács megítélése szerint a bevezetendő eszközök elég ösztönzést jelentenek a bankrendszer számára, hogy segítsék az ország külső sérülékenységének csökkenését, és a magyar gazdaság egy egészségesebb finanszírozási szerkezet irányába mozduljon el. Ez a lépés egyúttal jelentősen hozzájárulhat a pénzügyi stabilitás erősödéséhez, illetve a fenntarthatóbb gazdasági növekedéshez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.