Bevallotta: nem számolt ezzel a kormány

A területalapú támogatások megvonásának tervezésekor nem számoltak azzal, hogy majd nemzeti parkokat vagy egyetemeket is érint.

2014. 07. 24. 8:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feldman Zsolt a Hír TV Magyarország élőben című műsorában elmondta: a költségvetésből kell majd kipótolni az állami intézmények így keletkezett esetleges veszteségeit.

„A kormánynak az a felelőssége, hogy ha ez 2015-ben valóban bekövetkezik, akkor a költségvetési tervezéskor ami a működéshez szükséges, azt betervezze és beállítsa. Tehát agrárpolitikai célokat nem kell alárendelni annak, hogy adott esetben néhány állami intézmény gazdálkodását ez hogyan érinti; amennyiben sérül a bevételi oldaluk, azt a költségvetési tervezésnél meg kell próbálni korrigálni” – fogalmazott az agrárgazdasági helyettes államtitkár.

Agrárközgazdászok szerint az új rendszer miatt több ezer munkahely szűnhet meg, a kisgazdaságok ugyanis nem tudják majd alkalmazni a nagyüzemektől elbocsátottakat. „Az nem feltétlenül a piacgazdaság alapja, hogy ha befektetek egy gazdaságba, és az elvárható hasznot, amennyiben bizonyos szintet elérek, elveszik tőlem. Ez az egyik probléma. A másik, hogy a mezőgazdaságban nincsenek extraprofitok, amelyekre a miniszter úr utalt. A mezőgazdaságban van egy olyan tényező, amelyet valószínűleg a miniszter úr is nagyon jól ismer: az időjárás. Az egyik évben egy növénytermesztő gazdaságnál jó a termés, a másik évben pedig rossz, mert, teszem fel, szárazság volt” – mondta a Hír TV-ben Torba Tamás agrárközgazdász.

A Juh Terméktanács elnöke szerint csak az ő ágazatukban körülbelül háromszáz ember állása kerülhet veszélybe.

Feldman Zsolt szerint viszont nem kell elbocsátásokra számítani, a kormány 50-60 ezer új munkahelyre számít. Elismerte, hogy vannak olyan szakértői és ágazati vélemények, amelyek elbocsátásokat és csődöket prognosztizálnak, de úgy gondolja, hogy ezzel az új támogatási konstrukcióval azok, akik ténylegesen foglalkoztatást jelentenek, vagyis nagy létszámú munkaerőt alkalmaznak, ennek és az évekre előre kalkulálható támogatásoknak köszönhetően meg fogják találni a számításukat.

A Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsnak minden harmadik tagját érinti az intézkedés. „A kormány különböző kompenzációs intézkedésekről is beszélt, illetőleg jelentett be. Nagyon jó lenne, ha ezek az intézkedések minél előbb hatályba lépnének, mert akkor tiszta és világos kép jönne létre a tekintetben, hogy milyen elbocsátásokra vagy visszaesésekre kell számítani” – fogalmazott Németh Antal, a tanács elnöke a Hír TV-nek. Mivel a húsárakat több tényező is befolyásolja, így azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy a sertésáfa januári csökkentének hatása elvész-e a mostani kormányzati intézkedés miatt.

Mint azt a Magyar Nemzet megírta, azoktól a vezető agrártársaságoktól, amelyek az ágazat teljesítményének a legjavát adják, mintegy 20 milliárd forintot csoportosít át a kabinet a kisgazdaságok számára. A várható több ezer fős elbocsátás, az állatállomány jelentős mértékű leépítése, a költségvetést érintő új terhek és a várható perek sokasága azonban együttesen jóval nagyobb veszteséget okoz majd az országnak.

A kabinet a korábban elkészült javaslatoknál is radikálisabb elvonással járó változat mellett tette le a voksát. Az 525 érintett cégnél hamarosan elindulhatnak a leépítések, a mindennapi működéshez szükséges bankhitelek folyósítása megakad, és a hazai állattenyésztés egészének kárt okozó döntések következményei a jövőben az állami költségvetést is érzékenyen érintik majd.

A lap arról is beszámolt, hogy meghaladhatja a kétmilliárd forintot az az összeg, amennyivel kevesebb területalapú támogatást kap évente tizenhárom állami agrártársaság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.