Sürgetnek a jogvesztő határidők

Budapesten 305 bíró, száz bírósági titkár és számos ügyintéző, kézbesítő fogadja majd a bankok keresetleveleit.

Kulcsár Anna
2014. 07. 15. 2:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Intézkedési tervet juttatott el nemrég a Fővárosi Törvényszék elnöke a budapesti bírósági vezetőkhöz a devizaügyekben. Fazekas Sándor július 18-ával és augusztus 18-ával visszarendelte a szabadságról a polgári, gazdasági ügyeket tárgyaló bírákat, illetve a bírósági titkárokat. Részben átütemezte a tisztviselők, az ügyintézők és a kézbesítők nyári szabadságát is.

A banki díjak és költségek megrendszabályozására készül a Magyar Nemzeti Bank. Az átlátható kamatozás megteremtését követően egy éven belül elkészülhet a jegybanki koncepció a könnyen összehasonlítható számlacsomagokról, de szükség esetén jogszabály-módosítást is kezdeményez az intézmény.

 

Várhatóan megoldja a július elején megszavazott devizahiteles-mentő csomag az árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelések problémáját. Miután a 2012 áprilisa előtt kötött forinthitel-szerződésekre is kiterjed a törvény hatálya, az azután fölvett kölcsönökre pedig igen szigorú, az átláthatóságon alapuló szabályozás vonatkozik, a bankok indokolatlan kamatemelésekkel már nem tudják megcsapolni ügyfeleik számláját.

A Magyar Nemzetnek nyilatkozva Fazekas Sándor azzal indokolta az intézkedéseket, hogy fel kell készülniük a devizaügyekről július elején elfogadott törvény alkalmazására – a jogszabály a Kúria június 16-i jogegységi határozatát kívánja átültetni a gyakorlatba. A teendők első csoportjába a folyamatban lévő több mint négyezer devizaper felfüggesztése sorolható. Erről december végéig kell határozniuk a bíráknak, az ügyekben a végzéseket szakvizsgázott jogászok, vagyis bírósági titkárok készítik elő. – A főváros kétszáz titkára közül száz foglalkozik majd a devizaperekből adódó tennivalókkal – közölte az elnök.

Az új jogszabály szerint a bankok és más hitelintézetek a törvény hatálybalépésétől számított harminc napon belül bírósághoz fordulhatnak, s kérelmezhetik: állapítsa meg az igazságszolgáltatás, hogy tisztességesek voltak az intézmény általános szerződési feltételei. Az egyoldalú kamatemelés, a költségek és a díjak felszámítása a fogyasztói ügyekben rendszerint az ilyen előírások alapján történt meg. A törvény lényegében vélelmezi a tisztességtelen szerződésmódosítást, a hitelintézetek most ennek az ellenkezője mellett érvelhetnek. A perek elbírálására első fokon az egész országban kizárólag a Fővárosi Törvényszék jogosult. Fazekas Sándor elnök azt mondta: az eljárások lényegében a jogi helyzet tisztázását, az ellenérvek mérlegelését szolgálják.

A Markó utcában úgy számolnak, hogy 410 pénzintézet kezdeményezhet új típusú devizapert, s a legtöbb ilyen kérelem augusztus végén érkezik meg. Hozzátartozik: a perlésre előírt harmincnapos határidő jogvesztő, ezután nincs további lehetőség a kifogások beterjesztésére.

A teljes cikket a Magyar Nemzet keddi számában olvashatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.