Az MNB megregulázná a bankokat

Szükség esetén jogszabály-módosítást is kezdeményez az intézmény.

Hajdú Péter
2014. 07. 12. 4:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhatóan megoldja a július elején megszavazott devizahiteles-mentő csomag az árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelések problémáját. Miután a 2012 áprilisa előtt kötött forinthitel-szerződésekre is kiterjed a törvény hatálya, az azután fölvett kölcsönökre pedig igen szigorú, az átláthatóságon alapuló szabályozás vonatkozik, a bankok indokolatlan kamatemelésekkel már nem tudják megcsapolni ügyfeleik számláját.

– Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a pénzintézetek most már az egyéb díjak és költségek emelésével igyekeznek ellensúlyozni a kamatok korlátozásán elszenvedett veszteségeiket – mondta lapunknak Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgatója. Nagy Márton kifejtette, hogy a tranzakciós illeték áthárítását meghaladóan emelkedtek az elmúlt időszakban a bank- és hitelkártyák, a számlavezetés, a csoportos beszedési megbízások után szedett díjak. Ráadásul akik új számlacsomagot keresnek, azoknak gondot okoz, hogy nem átláthatók a banki szolgáltatások után felszámolt költségek, az indokoltnál bonyolultabb a díjak és a költségek szerkezete. Még a pénzzel foglalkozó szakembereknek is komoly feladat – ha nem lehetetlen – egy-egy, a pénzkezelési szokásokhoz valóban igazodó számlacsomag kiválasztása és a kapcsolódó díjak összegzése, ami alapján el lehetne dönteni, hogy melyik bankot válasszuk.

Ezért a Magyar Nemzeti Bank következő célja, hogy könnyen áttekinthető, és a pénzhasználathoz igazodó számlacsomagok kialakítására és ezzel kapcsolatos adatszolgáltatásra ösztönözze a bankokat. – Első lépésben meghatározzuk a tipikus számlacsomagokat, majd ezekről árstatisztikát, illetve díjadatokat gyűjtünk – hangsúlyozta az igazgató –, ami hozzávetőlegesen fél évet vehet igénybe. Nem egyszerű feladat, de jó lenne megalkotni egy olyan teljes bankszámlaköltség- mutatót is, mint a hitelek esetén a teljes hiteldíjmutató (thm). Ez felügyeleti szempontból megkönnyítené a bankok számlacsomag-árazásának nyomon követését és annak megítélését, hogy a bank mikor él vissza árazásban meglévő erőfölényével. De a tervezett változtatásnak köszönhetően több bank hasonló szolgáltatása is összehasonlíthatóvá válna, ami megkönnyítené az ügyfél választását: a pénzügyi ismeretekkel nem rendelkező legegyszerűbb ügyfél is képes lenne kiválasztani a számára legkedvezőbb számlacsomagot.

Remélhetőleg a pénzintézetek legkésőbb a jegybanki ajánlás megjelenését követően áttekinthetőbbé teszik a pénzforgalmi szolgáltatásaik kínálatát és annak árazását, ami nagyban segítené a piaci verseny erősödését, valamint egyszerűbbé és gyorsabbá tenné az ügyfeleknek a bankváltást. A végső cél az lenne, hogy minden bank rendelkezzen 5-6 olyan tipikus számlacsomaggal, amelyet könnyen össze tud hasonlítani egymással az átlagos ügyfél is, és ki tudja választani a számára legszimpatikusabbat és a legolcsóbbat. Nem ördöngösség ez, hiszen az Egyesült Államokban például gyorsan el lehet igazodni a kínálatban, s alig húsz perc alatt akár az interneten keresztül is számlacsomagot válthat az ember. Nagy Márton azt is hozzátette, hogy ha így nem sikerül zöldágra vergődni a bankokkal, illetve a verseny nem kényszeríti ki az összehasonlítható számlacsomagokat, szolgáltatásokat, úgy elgondolkoznak azon, hogy a törvényalkotóknál jogszabály-módosítást kezdeményezzenek a cél elérése érdekében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.