Mentik az autóhiteleseket is

Szerződések ezrei lehetnek érvénytelenek, Lázár János szerint készülnek a forintosításra.

Horváth Csaba László
2014. 08. 22. 3:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsőbbséget kell élveznie az ingatlan-devizahitelesek ügyének a társadalom álláspontja szerint, mivel őket otthonvesztés fenyegeti. De a Kúria kimondta, a bankok szerződései tisztességtelenek, így az autóhiteleseket éppen úgy meg kell menteni, mint az ingatlanhiteleseket – nyilatkozta Lázár János a Blikk tegnapi számában. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta: a kormány szándékában áll a devizahitelest mentő második ütem, a forintosítás is. Az autós devizahitelesek megsegítése szerinte azért is indokolt, mert ez a kör előbb-utóbb éppúgy elveszíti az ingatlanát, mint a lakáshitelüket törleszteni nem tudók. – Hitelüket ugyanis már nem tudják tovább fizetni, a gépkocsijuk pedig már töredékét sem éri a hitelösszegnek, amely nem csökken, hanem nő, annak ellenére, hogy azt becsületesen fizetik – fejtette ki a miniszter.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Kossuth rádióban tegnap a forintosítására, illetőleg a devizahitelek kivezetésére vonatkozóan arról beszélt, hogy szeptember folyamán kell majd jelölni az elszámolás kereteit. Ennek során megvizsgálják azt is, hogy az autóhiteleknél is felmerült-e a tisztességtelen eljárás, hiszen ezekre a hitelekre nem vonatkozik a Kúria döntése. Mivel a Kúria döntése minden fogyasztói kölcsönszerződésre vonatkozik, megkerestük a Nemzetgazdasági Minisztériumot, a tárca kérdésünkre úgy korrigált, hogy Varga Mihály félreértette a kérdést, csupán nyelvbotlás volt, amikor azt mondta, az autóhitelesekre nem érvényes a legfőbb bírói fórum döntése. Rákérdeztünk arra is, hogy a minisztérium vizsgálja-e az autóhitelek tömeges érvénytelenségét, azonban erre lapzártánkig nem kaptunk választ.

Emlékezetes, lapunk cikksorozatban mutatta be, hogy autóhitelek ezrei lehetnek érvénytelenek, ugyanis a 2010 előtt kötött hitelszerződéseket tömegesen írták alá a pénzintézetek nevében olyan autókereskedők, akiknek vélhetőleg nem volt jogosultságuk eljárni a bankok helyett. A 2010 előtt hatályos törvényi szabályozás szerint alapvetően kétféleképpen járhattak el a pénzintézetek képviseletében az autókereskedők. Az egyik esetben a kereskedő aláírhatta a bank nevében a hitelszerződést, a másikban csak összehozhatta a pénzintézetet és az ügyfelet, s csupán elősegíthette a hitelügylet létrejöttét.

További részletek a Magyar Nemzet pénteki számában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.