Tovább tart a sorozat: ismét javult a bizalom hazánkban

Derűlátóbban vélekednek a várható megrendelésekről, a termelési szintről és a beruházásokról is.

NT
2014. 08. 07. 18:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közlemény szerint a GVI negyedéves konjunktúramutató értéke júliusban a valaha mért legmagasabb értékre, +18 pontra emelkedett az áprilisi +9 pontról, ezzel folyamatosan növekszik 2013 utolsó negyedéve óta. Hasonló szinten utoljára 2011 januárjában volt a mutató, akkor +16 pontot mértek – emelte ki a GVI a közleményben.

A negyedéves konjunktúramutató emelkedése mögött az intézet szerint a jelenlegi és várható üzleti és jövedelmezőségi helyzettel, megrendelésekkel, termelési szinttel, várható beruházásokkal és létszámváltozással kapcsolatos derűlátóbb vélekedések állnak. Ehhez képest a vállalatok a várható termelési szintjüket és kapacitáskihasználásukat kevésbé jónak ítélik meg az előző negyedévben mért értékhez képest – írja a GVI.

A bizonytalansági mutató 1 ponttal alulmúlva az áprilisi értéket, 35 pontos szinten áll, ez a stagnálás az év eleji megugrást követően – tájékoztatott a GVI. A mutató 2013 júliusában 37, 2012 júliusában 42 ponton állt. A bizonytalansági mutató értéke kifejezi, hogy az aktuális tendencia nem egységesen érinti az üzleti szférát, továbbra is csak a gazdaság egy részét érinti, a többiek még nem érzékelik – olvasható a GVI közleményében. A GVI júliusi felmérése során több mint 400 céget keresett meg a feldolgozóipari, a kereskedelmi, az építőipari és a gazdasági szolgáltatási szektorból.

Az üzleti bizalom szintjének tartós növekedése annak is betudható, hogy a magyar gazdaság – első – negyedéves alapú növekedése nemzetközi összevetésben – holtversenyben Lengyelországgal – a legmagasabb volt az Európai Unióban. A növekedés nem áll le, eltérő számokat jósolnak ugyan, de minden közelmúltbeli nyilatkozat fellendülésről és növekedésről szól: az Európai Bizottság 2,3 százalékos, jövőre 2,1 százalékos gazdasági növekedést becsül, és hasonló eredményre jutott a Gazdasági Kutatóintézet is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.