Értékelhetik Paks II. leendő telephelyét

Kiadta az ehhez szükséges engedélyt az illetékes hatóság.

RZ
2014. 11. 18. 20:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az engedélyezésnek ebben az első szakaszában a hatóság azt mérlegeli, hogy azok a vizsgálati módszerek, amelyekkel az adott telephelyet meg akarják kutatni, megfelelőek-e és előreláthatóan hiteles eredményt adnak-e – tájékoztatta Fichtinger Gyula, az OAH főigazgatója kedden az MTI-t. Az eljárás végén arra kell választ adnia az engedélyesnek, hogy van-e nukleáris létesítmény építését kizáró ok, illetve milyen tényezőket kell figyelembe venni a majdani tervezésnél.

Fichtinger Gyula elmondta: az engedélyezésben részt vett a Pécsi Bányakapitányság, amely geotechnikai, földtudományi kérdésekkel kapcsolatban értékelte a zrt. vizsgálati programját. Ezen túlmenően kikérték a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szakértő csoportja, valamint az OAH főigazgatóját fajsúlyos ügyekben segítő tudományos tanács véleményét is. Ezek pozitív nyilatkozata alapján született meg a paksi telephelyen létesítendő új atomerőműre vonatkozó telephely-vizsgálati és -értékelési engedély. Az eljárás keretében közmeghallgatást tartottak, hogy lehetőséget adjanak az érdeklődőknek és az érintetteknek véleménynyilvánításra, tájékozódásra.

Az atomenergia-hivatal és a Pécsi Bányakapitányság több feltételt is szabott az engedélykérő számára. Fichtinger Gyula példaként említette, hogy a vizsgálati szakaszban kéthavonta tájékoztatást kell nyújtania a zrt.-nek, végül pedig beszámolót kell készítenie a programról. A nukleáris hatóság vezetője azt mondta, körülbelül másfél év alatt végzik el a telephelyvizsgálatot, amelynek eredményeként kimondják, alkalmas-e a kijelölt terület atomerőmű-építéshez, illetve meghatározzák azokat a tényezőket, amelyeket figyelembe kell venni a majdani tervezésnél.

Az orosz–magyar nukleáris energetikai megállapodást, a paksi erőmű új blokkokkal történő bővítéséről szóló szerződést januárban írták alá Moszkvában, az építéshez szükséges orosz hitel felvételéről pedig júniusban döntött az Országgyűlés. A hitelszerződés szerint az orosz fél maximum 10 milliárd eurónyi állami hitelt nyújt Magyarországnak a paksi atomerőmű 5-ös és 6-os blokkja tervezéséhez, megépítéséhez és üzembe helyezéséhez szükséges munkálatok, szolgáltatások és eszközbeszerzések finanszírozására. A hitelkeret összege az építés, üzembe helyezés költségeinek 80 százalékát fedezi, a fennmaradó részt a magyar állam saját forrásból fogja biztosítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.