Kafetéria: nyertes lehet a turizmus

Az eredeti elképzelések szerint a béren kívüli juttatások adója januártól az eddigi, összesen 35,7 százalékról 51,17 százalékra nőne.

2014. 11. 15. 6:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eredeti elképzelések szerint a béren kívüli juttatások adója januártól az eddigi, összesen 35,7 százalékról 51,17 százalékra nőne. A Fidesz-frakció a múlt héten viszont módosítást kezdeményezett, ami szerint a Szép-kártya és az Erzsébet-utalvány évi 200 ezer forintos értékhatárig ugyanazt a kedvezményes járulékterhet viselné, mint az idén. Emellett a javaslat szerint ezek a juttatások évente 450 ezer forintos értékhatárig is élvezhetnék a kedvezményes közterheket, de csak akkor, ha kizárólag rekreációs célra használják fel a két kafetériaelemet. Bánki Erik, a Fidesz gazdasági kabinetjének vezetője a Turizmus.com hírportálnak nyilatkozva megerősítette: minden esély megvan arra, hogy a belföldi turizmus jöjjön ki nyertesen a kafetériaelemek járulékterheinek növeléséből.

A Szép-kártya az elmúlt kormányzati ciklus különösen sikeres gazdaságélénkítő programjának bizonyult a turizmus területén – közölte a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége. A csaknem egymillió kártyatulajdonos ugyanis a döntően vidéki, hazai tulajdonban levő gyógy- és wellness-szállodákat vette igénybe, e körben a forgalom 50-80 százalékát biztosította. Ennek köszönhetően ezekben a hotelekben az utóbbi években lényegesen nőtt a vendégek száma, emelkedett azok kihasználtsága.

A kártya népszerűségéről tanúskodik az a reprezentatív kutatás is, amely az OTP Bank megbízásából készült. Eszerint a hazai munkavállalók több mint a fele, 54,8 százaléka kap valamilyen béren kívüli juttatást, ami kétszázalékos emelkedést jelent 2012-höz képest. A legnépszerűbb kafetériaelem idén is a Szép-kártya volt, amelynek ismertsége több mint 90 százalékos az aktív munkavállalók körében.

– Ha megmarad kedvezményes adózási sávban a Szép-kártya, és a 2015-ös nyár jobb időt hoz az ideinél, három-öt százalékos bevétel- és forgalomnövekedést érhetnek el a hazai fürdőhelyek – mondta Juhász Szabolcs, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára az MTI-nek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.