Kínai tőke a magyar innovációnak

A távol-keleti országnak szüksége van a magyar csúcstechnológiára.

Buzna Viktor
2014. 11. 14. 6:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A sencseni székhelyű WIOT Technologies innovatív hazai vállalkozásokat támogat majd az összegből, hogy újszerű technológiájukat a kínai piacon értékesíthessék. Sencsen csúcstechnikát előállító régió, ahol már körülbelül tizenöt magyar cégnek sikerült megjelennie – tette hozzá.

Spaller szerint e hazai vállalatok sikerének köszönhető, hogy a WIOT Technologies meglátta a lehetőséget az innovatív magyar termékek kivitelében. A megállapodás értelmében a kínai cég által befektetett ötszázmillió forint a magyar cégek kiutazását segíti majd. A NIH elnöke elmondta, sikeres tárgyalás esetén kínai–magyar vegyes vállalatok jönnek létre.

Kezdő vállalkozásoktól egészen a nagy cégekig bezárólag mindenki indulhat majd, ha csúcstechnológiát állítanak elő – nyilatkozta Spaller Endre, a pályáztatás részletei azonban még nem ismertek. Azt azonban leszögezte, hogy a NIH legfeljebb közvetítői szerepet játszik majd, a cégeket teljes mértékben a kínai befektető választja ki.

A politikus megjegyezte, a jelenleg hétezermilliárd forintot kitevő uniós innovációtámogatáshoz képest a kínai tőke nem tűnhet soknak, a piacban azonban olyan lehetőség van, ami az összeget a jövőben megsokszorozhatja.
Az urbanizáció, a környezetvédelem, a víztisztítás mind olyan kihívást jelent Kínának, amelyekre az innovatív magyar vállalkozói szféra megoldásokat adhat – felelte a NIH vezetője arra a kérdésre, milyen hazai technológiákra lehet kereslet a csúcstechnológiába dollármilliárdokat invesztáló kínai piacon.

Spaller szerint a biotechnológia, a dizájn, sőt az űrkutatás területén is több olyan hazai vállalkozás van, amely a nyugati piacokon már ért el komoly sikereket, így azután Kínában is akad keresnivalójuk.

Megkérdeztük, hogy a hazai szellemi tőke Kínába exportálása nem veti-e fel az agyelszívás problémáját, és nem lenne-e célszerűbb az innovatív termékeket előbb a magyar, illetve uniós piacra való bevezetés után értékesíteni a távol-keleti országban. Spaller szerint azonban ebben a mezőnyben annyira nagy a verseny, hogy mire egy hazai termék kinövi magát, a technológiát más is előállítja.

Az innovációs hivatal vezetője kínai látogatása során a Huawei vállalattal is tárgyalt. A kínai telekommunikációs cég 2005-től működik Magyarországon budapesti központtal. A vállalat Pécsett és Komáromban egész Európát ellátó összeszerelő, illetve Biatorbágyon az európai régiót kiszolgáló logisztikai központot üzemeltet. Spaller Endre elmondta, a következő lépés a telekommunikációs vállalat úgynevezett 5G központjának létrehozása lenne Magyarországon, a delegáció a Huaweinél tett látogatásával emellett lobbizott.

A Huawei nagy energiát fordít arra, hogy elsőként hozza ki a sokkal gyorsabb átviteli sebességre képes, ötödik generációs mobil- hálózati technológiát – mondja a NIH elnöke. Hozzátette:  a cég a terv részeként a világon öt kutatás-fejlesztési központot létesít, és a tárgyaláson kiderült, Magyarország is versenyben van ezek egyikére.

– Az a célunk, hogy minél több kínai vállalatot vigyünk be Magyarországra, és ehhez a kilenc éve hazánkban működő Huawei kiváló referencia – mondta Spaller Endre. Szerinte tovább erősítené Magyarország hírnevét a kínai cégek szemében, ha sikerülne elmélyíteni a kapcsolatot a telekommunikációs óriással. Magyarország távlati célja ugyanis az, hogy összekötő szerepet töltsön be a kínai és az uniós csúcstechnológiai termelés között. Ami az EU-s oldalt illeti, Spaller szerint hazánk jól teljesít: a közvetlenül a bizottság elbírálása alá tartozó, nyolcvanhétmilliárd eurós keretből gazdálkodó Horizont 2020 programból magyar innovatív vállalatok nyerik el a legtöbb támogatást a kelet-közép-európai mezőnyből.

A magyar delegáció tegnap a BYD elektromosautó-gyártó társaság vezetőségével is találkozott. A kínai cég vezetésével magyarországi üzem felépítéséről tárgyaltak. A NIH elnöke elmondta: a gyár idecsábítása a környezetkímélő, elektromos gépkocsik népszerűsítését célzó Jedlik-program végrehajtásának része.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.