Több vállalkozást is kijuttatnának Oroszországba

Moszkvai és szentpétervári gazdasági diplomáciai képviselet nyitását javasolja a kereskedelmi kamara.

mr
2014. 12. 03. 17:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tóth Imre, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett rendezvényen elmondta: az elmúlt napokban három jelentős esemény történt, amely hatással van nemcsak az európai, hanem Oroszország gazdasági életére is. Bécsben a fejlett országokat tömörítő OECD ülésén elhangzott, jelentősen csökken a nyersolaj ára, Putyin orosz elnök hétfőn Törökországban lefújta a Déli Áramlat építését. Harmadikként pedig bekövetkezett a rubel leértékelődése, aminek következtében 1 euró 1,65 rubel. Ezt a folyamatot az orosz pénzügyminiszter akként értékelte, hogy Oroszország 140 milliárd dollár veszteséget szenvedett el – részletezte a tagozat tiszteletbeli elnöke.

A fentiekhez jön még az Európai Unió Oroszországgal szemben bevezetett gazdasági korlátozó intézkedéssorozata, ami további 40 milliárd dollár kiesést jelent az országnak.

Az orosz válaszlépések kedvezőtlenül érintik a magyar gazdaságot, hiszen az orosz piacra irányuló exportunk 2012-ben 3,8 milliárd dollár volt, s ezt a színvonalat kellene megtartani – javasolta Tóth Imre, aki szerint a legnagyobb veszteséget a mezőgazdaság szenvedte el, elsősorban a hús- és a gyümölcskivitel.

A szakember elmondta: a magyar gazdaságot érintő negatív hatások enyhítésére, kompenzálására a gazdasági diplomáciai képviseletet kell erősíteni, elsősorban Moszkvában és Szentpéterváron, de nyitni kell dél felé is. Utóbbival kapcsolatban bejelentette, Kazányban és Voronyezsben főkonzulátus nyílik hamarosan.

Tóth Imre tájékoztatójából kiderült: Oroszországban a mezőgazdasági technológia fejlesztésére 12 milliárd euró áll rendelkezésre, s ebben a folyamatban magyar vállalkozások is részt vehetnek. Így többek között állattartó telepek létesítésében, a vetőmagtermesztés beindításában, hűtőházak, melegházak építésében, mezőgazdasági földmunkagépek gyártásában, a vízgazdálkodás megszervezésében, zöldség és gyümölcs feldolgozó üzemek létesítésében.

Jövő év végéig 200-300 magyar kis- és közepes vállalkozó céget kívánnak kijuttatni Oroszországba – közölte Tóth Imre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.