Nem kérdés a biztonság

Tartható a paksi bővítés ütemterve a kormánybiztos szerint. Brüsszel a felfüggesztésre vonatkozó levelet küldhet.

Szerető Szabolcs
2015. 11. 18. 7:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lakossági fórumok résztvevőit nem a beruházás biztonsága érdekelte, mert az atomerőmű működésének eddigi tapasztalatai megnyugtatók, hanem az új munkahelyek iránt érdeklődtek. Erről tájékoztatott Aszódi Attila, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos egy tegnapi sajtóbeszélgetésen.

Mint elmondta, a lakossági fórumokon arra is rákérdeztek, hogy Kalocsánál épül-e híd a Dunán. Aszódi Attila hangsúlyozta: a törvényi előírásokon túlmutatóan adtak tájékoztatást 41 településen több mint háromezer résztvevőnek, illetve számos külföldi meghallgatást is tartottak. A kormánybiztos arra számít, hogy a bonyolult engedélyezési eljárás keretében a környezetvédelmi engedélyt hamarosan megkapja a beruházás. Ennek alapja az a kétezer oldalas hatástanulmány, amely magyar és angol nyelven is elérhető. A szükséges engedélyek megszerzése után 2018-ban kezdődhet meg a két új blokk építése, az üzembe helyezés 2023 végén, 2024 elején indulhat, a létesítmények 2025–26-tól vehetnek részt a hazai áramtermelésben.

Brüsszel az öt szükséges jóváhagyó döntésből hármat már meghozott, az állami támogatások és a beszerzések ügye még nyitott. Aszódi Attila azzal indokolta Paks 2 szükségességét, hogy az utóbbi években egy százalékkal nőtt a villamosenergia-felhasználás, miközben a hazai termelés csökken, s tavaly 32 százalék volt az import aránya. Utóbbi szerinte nem fenntartható, hiszen az importáram szénerőművekből származik, amelyeket az unió visszaszorít. A kormányzati álláspontot rögzítve kiemelte: a magyarországi igényeket nukleáris energia nélkül nem lehet kielégíteni. Ráadásul 2030 után fokozatosan leáll a négy jelenlegi paksi blokk. A kormánybiztos a Duna hőterhelését akkor sem látja aggasztónak, amikor a régi és új blokkok egyszerre üzemelnek majd.

Azt is elmondta, hogy a beruházásra rendelkezésre álló 10 milliárd eurós orosz hitelkeretből már az építkezés megkezdése előtt lehívhat részleteket a magyar fél. Paks 2 gazdaságélénkítő hatásával kapcsolatban arra emlékeztetett, hogy az építkezésen nyolcezren dolgoznak majd, az orosz fél pedig arra törekszik, hogy a beruházást negyven százalékban magyar cégek végezzék. Azt viszont elismerte, hogy erre nincs garancia.

Aszódi Attila azokkal a hírekkel kapcsolatban, hogy az atomerőmű egy újabb rezsicsökkentés érdekében nem fizetne be tovább a Nukleáris Alapba, amelyből például a reaktorok leszerelését finanszíroznák, egyértelművé tette: a magyar és az uniós szabályozás világos, a szennyező fizet elvének kell érvényesülnie.

Az Európai Bizottság megítélése szerint a magyar hatóságok eltértek a közbeszerzésre vonatkozó uniós szabályoktól, amikor közvetlenül, pályáztatás nélkül adtak megbízást a Roszatomnak a paksi atomerőmű bővítésére. A Bruxinfo értesülései szerint a testület valószínűleg csütörtökön hivatalos felszólítólevelet készül küldeni Budapestnek, amelyet a paksi projektet érintő minden folyamatban lévő és tervezett további beszerzés felfüggesztésére is fel kíván szólítani. A portál úgy tudja, hogy magyar kormánynak két hónapon belül kell reagálnia a hivatalos felszólítólevélben tett állításokra.

Nem sértette meg az Európai Unió közbeszerzési eljárásokra vonatkozó szabályozását a paksi atomerőmű bővítéséről szóló, 2014 januárjában aláírt magyar–orosz kormányközi megállapodás, valamint a 2014 decemberében aláírt tervezési, beszerzési és kivitelezési szerződés – közölte a Miniszterelnökség az MTI-vel.

(MN, MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.