Barátok és családtagok is növekedtek az MNB hiteléből

Bár minibankot vett Szemerey Tamás, nagy segítséget tud nyújtani vele. A hozzá köthető köröknek.

LD
2016. 05. 05. 17:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel 6,2 milliárdos céges hitelt folyósított a Növekedési Hitelbank 2014 ősze és idén április között, ezek forrása pedig jórészt a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja, valamint az nhp+ program volt – számolt be róla a 444. A menet során az MNB nulla százalékos kamattal juttatta el a forrást az NHB-nak, ami aztán maximum két százalékos kamattal adhatta tovább a cégeknek. A 444 szerint a Szemereyhez valamiként köthető cégek 1,93 milliárd forinthoz jutottak. Arról már mi is beszámoltunk, hogy ötszázmillió jutott a VS-t kiadó New Wave Production Kft.-nek: bár erről a cégről már 2013-ban azt írták, hogy közvetve Szemereyhez tartozhat, ezt a New Wave-csoport a Pallas Athéné-alapítványok körüli botrány kirobbanása után, idén cáfolta először. A Növekedési Hitelbankról köztudott: Szemerey még 2014-ben vette meg, és akkor még EvoBank névre hallgatott. Egy minibankról van szó: az NHB-ben 2014 végén a magyar bankrendszer mérlegének csupán 0,14 százaléka volt.

 

A 444 összesítése szerint jutott 469 millió a Qut Ingatlanforgalmazó Kft.-nek, 314,2 millió az E-Power System Kft.-nek, 336 millió az NTSC-Finance Befektetési és Szolgáltató Kft.-nek. Kapott 90,2 milliós hitelt a Frank Digital Kft. is. Ez utóbbi egyébként a tavaly óta az Origót is vezérigazgató Száraz István cége, és az MNB-s alapítványoktól is kapott már 71 milliót többek között könyvszerkesztésre. De közbeszerzéseken is nagyon fut a cég: korábban írta meg a 444, hogy alvállalkozóként annak a konzorciumnak is tagja lett például, amelyik a Magyar Olimpiai Bizottság rendezvényeinek szervezéséről szóló 360 milliós közbeszerzést elnyerte.

A 444 mostani összesítése szerint az olyan cégek, melyek Szemerey rokonaihoz kötődnek, 1,2 milliárdnyi hitelt kaptak, míg a Száraz István köréhez tartozók közel 1,3 milliárdot. Előbbihez sorolják a Balaton Bútort, a Szempont Consultingot és a Klíma és Hűtéstechnológiát, utóbbihoz az Infit Invest Befektetési Kft.-t és az APK Investments Kft.-t. Az egyéb kategóriába 1,8 milliárdnyi hitel esett.

A hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény szerint bankvezető nem hitelezhet olyan céget, aminek ő a tulajdonosa vagy vezetője. Igaz, az említettek papíron nem is tartoznak hozzá. Ellenben már lapunk is beszámolt róla: Szemerey cége, a BanKonzult 2013-ban többször is utalt bejegyzési illetéket a New Wave Production számára. A New Wave Production a cseh Bawacóhoz tartozik, aminek tulajdonosa Szemerey egykori alkalmazottja, a szlovák Ján Nagy.

A növekedési hitelprogram reklámkampányát az MNB Fidesz-közeli cégekkel végeztette. Erre az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista elnöke Burány Sándor hívta fel a figyelmet csütörtöki sajtótájékoztatóján, ahol közölte, az MNB azt állítja, hogy csak óriásplakátból több mint 20 ezret helyeztek ki országszerte, ami iszonyatos mennyiség, ennyivel talán a választási kampányban sem lehet találkozni. Burány azt is szóvá tette, hogy a hitelprogram reklámjaival 15 éves kor felett mindenkit megcéloztak. Azt sem nevezte tipikusnak, hogy egy vállalkozó, aki részt kíván venni a hitelprogramban, metróval utazik, miközben a Metropol nevű lapban – amelynek tulajdonosi köre azonos lapunkéval – olvassa a hirdetést.

Azt is elmondta, hogy a médiaszerződésről akkor született a döntés, amikor Orbán Viktor miniszterelnök és Simicska Lajos nagyvállalkozó még jó barátok voltak. Kitért arra, hogy a pénzből kapott a Spéder Zoltánhoz kötődő Közép Európai Média és Kiadó Zrt. (CEMP) is. Ennek a portfóliójába tartozik egyebek között az Index.hu, a Napi.hu, az InfoRádió.

Az Index csütörtöki cikke kitér arra is, hogy a tévéknél a TV2-re legalább egymilliárdot akartak költeni, ami tévés szinten is óriási pénz. Az online felületeknél pedig a Matolcsy unokatestvéréhez kötődő Vs.hu-nál költhették messze a legtöbbet, de megjelentek az Origó.hu felületén is. A cikk beszámol arról is, hogy a nyomtatott sajtónál egy külön tétel volt a Századvég által nem sokkal korábban megvett Napi Gazdaságban való hirdetés, nettó 8-9 millió körül, éves szinten nagyjából százmillióért. Ezzel, az Index szóhasználatával élve, „eléggé kitömték az azóta Magyar Idők névre hallgató, nem különösebben olvasott újságot”.

 

(MTI, MNO)

 

Arról írtunk korábban, hogy Matolcsy György fiának, Matolcsy Ádámnak a bútorgyár-vásárlását az NHB 402 millió forinttal segítette. Így jutott hozzá a Matolcsy Ádámhoz tartozó Glamorous Kft. egy nála a tőke alapján több mint hússzor nagyobb vállalathoz, a Balaton Bútorhoz.

A Szempont Consulting az unokatestvér Szemerey Szabolcshoz (a kecskeméti polgármester, Szemereyné Pataki Klaudia férjéhez), a Klíma és Hűtéstechnológia az ugyancsak rokon Szemerey Tündével egy lakcímen lakó Balogh Péterhez tartozik.

A 891 milliós hitelt kapó Infit Invest vezetője Pintér Máté Tibor, neki pedig három közös cége is van Száraz Istvánnal: az Erzsébet Gastro Kft., a Harang Kft. és a Trafiq-Moet Kft. De korábban közös cégük volt a Macesz Huszár Kft. is. Az Infit Invest hárommilliós alaptőkével bírt, idén februárban pedig már be is jegyezték a hatalmas hitelt. Az APK Investments ügyvezetője, Pásztor Péter Attila, valamint egyik tulajdonosa, Gianluigi Annoni is feltűnik a 444 szerint a Száraz-féle céghálóban.

Emlékezetes egyébként a Széchenyi Bank 2014 végi bedőlése: ott épp olyan eseteket láthattunk, amikor a cégvezetőhöz kötődő ügyleteket nagyrészt növekedési hitelprogramból hitelezték – idézte fel a 444.  A Széchenyi Bankot tavalyelőtt decemberben zárta be az MNB, a volt vezérigazgatót, Szakács Tibort pedig húszmilliós büntetéssel sújtotta a jegybank. Szakács azóta már a Növekedési Hitelbank csapatához tartozik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.