Botrány a Quaestor közgyűlésén

A 2024-es olimpiai falunak szánt ingatlanból ki lehetne fizetni a károsultakat?

Hajdú Péter
2016. 08. 13. 8:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Maffia, maffia – kiáltásokkal fojtották bele a szót a Quaestor Hrurira felszámolójába a pénzük után futó károsultak a tegnapi közgyűlésen, amelyet azért hívott össze a Vectigalis Zrt., mert közölni akarta a kisbefektetőkkel, hogy szeptemberben várhatóan egyszerűsített eljárásban zárja le az ügyet. – Ez annyit jelent számunkra, hogy a jövőben egyetlen fillér kártérítésre sem számíthatunk – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a tüntetés egyik szervezője, Kálmán-Pikó István. Mindennek ismeretében nem lehet csodálkozni, hogy a „maffia” kifejezésnél durvább bekiabálások – „Börtönbe!” „Bitóra velük!” – is elhangzottak azon a tüntetésen, amely a közgyűlést megelőzte.

A pénzükre váró, elkeseredett Quaestor-károsultak türelme akkor fogyott el végleg, amikor a felszámoló Vectigalis bejelentette, egyetlen hatóság – sem a rendőrség, sem az ügyészség, sem a bíróság – nem reagált megkeresésükre, hogy juttassák el hozzájuk a Hrurirával kapcsolatos eljáráshoz szükséges iratokat. Erre azért volna szükség, hogy megtudják, mekkora vagyon maradt a csődbe jutott brókerház után.

A nemtetszésüknek egyre erőteljesebben hangot adó károsultak elől végül megfutamodott a felszámoló.

Nem hiteles a felszámoló érvelése, hiszen a hatóságoktól kért információkon kívül még számos lehetősége lett volna a kártérítésre felhasználható vagyon feltárására, megtalálására – kezdte az érvek sorolását lapunknak Kálmán-Pikó István. – A közgyűlést összehívó levelére válaszolva jeleztük, hogy az egyszerűsített eljárással nem értünk egyet, mert nem igaz, hogy nem lelhető föl Hrurira-vagyon. Ingatlana valóban nincs a cégnek, de az éves beszámolók mellékletében részletesen szerepel, hogy a valós kötvényértéket az anyacégnek, a Quaestor Pénzügyi Tanácsadónak (QPT) utalták át hitelként. Tehát tudni lehet, hová került a vagyon, ezért azt kértük, jelentkezzen be a QPT szintén folyamatban lévő felszámolásába, hogy az ott talált vagyonból elégíthesse ki a mi kárigényünket.

A kártalanítás szempontjából kiemelkedő jelentősége volna a pénzügyi tanácsadó egyik érdekeltségének, a Duna City Kft.-nek. Azért fontos ez a kevéssé ismert társaság, mert ugyan éppen végelszámolás alatt áll, de van egy olyan ingatlanja, amelynek értékesítésével jó eséllyel ki lehetne fizetni a kárigényeket. A 33 hektáros telek a Csepel-sziget északi csücskében található, pont ott, ahol a 2024-es, tervbe vett budapesti olimpia faluját szeretnék fölépíteni. Ez az a terület, amelynek hasznosításához 2014-ben a külügy cége, a Nemzeti Befektetési Ügynökség igyekezett külföldi befektetőket találni Igaz ugyan, hogy a terület az MKB Bank 11-12 milliárd forint értékű jelzáloghitelével terhelt, de ha csak a főváros külterületén átlagosnak mondott 100 ezer forintos négyzetméterárral számolunk, akkor is 30-35 milliárd forintos értékről beszélünk. Nagyságrendileg többet ér azonban, ha figyelembe vesszük az olimpiai építkezési terveket.

Kálmán-Pikó István azt is elmondta, minderre fölhívták a felszámoló figyelmét, s felszólították, hogy jelentkezzen be a QPT eljárásába. Ezért érte őket derült égből villámcsapásként, hogy az idén júniusban lejárt jogvesztő határidőt elmulasztotta a Vectigalis. Ez egyben azt jelenti számukra, hogy a Quaestorral szemben nem, legfeljebb a felszámolóval szemben élhetnek kárigénnyel.

Furcsának tartja azt is, hogy a felszámoló felhívására a Quaestor Értékpapír Zrt. felszámolását végző, s a Magyar Nemzeti Bank tulajdonában lévő Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit (PSFN) Kft. hosszú ideig nem válaszolt a Vectigalis megkeresésére, majd közölte, a felszámoláshoz szükséges adatokat banktitokra hivatkozva nem tudja kiadni. – De a legnevetségesebb az, hogy nem kapott választ a QPT felszámolójától: vagyis saját magától kért és nem kapott választ – tette hozzá Kálmán-Pikó István. – Amikor ezzel szembesítettük, azt felelte, ő csak a levezetője volt az ottani felszámolói közgyűlésnek. Az is felháborító, hogy a számlavezető bank sem válaszolt a megkeresésre. Itt ugyanis ki lehetett volna deríteni, hogy egyáltalán átkerült-e a valós értékpapírok értéke a Hrurira számlájára. Ha nem, akkor nem volt valódi értékpapír-eladás, s ez esetben minden papír fiktívnek minősül, vagyis a Befektetővédelmi Alapnak az összes károsultat ki kellene fizetni, ami 22 ezer pénzére váró egykori ügyfél számára jelentene megoldást. Végül az is felháborító, hogy a kisbefektetők által benyújtott kárigényt nem összesítette a felszámoló.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.