Elhúz mellettünk a régió gazdasága

A vártnál ugyan jobb a második negyedéves GDP-adat, de a felzárkózáshoz nem elég.

Bodacz Péter
2016. 08. 13. 9:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábbi várakozásokat felülmúló GDP-növekedésről számolt be a Központi Statisztikai Hivatal (KSH): a bruttó hazai termék 2,6 százalékkal nőtt a második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva az első negyedévi 0,9 százalékos emelkedés után. Ez meghaladta az elemzők 2,1 százalékos várakozását. A KSH a „nyers” számok mellett közölte az uniós összehasonlításokban is alapul vett, a statisztikai módszertan szerint minden egyszeri és rendkívüli tényező kiszűrésével kapott eredményeket is; eszerint 1,7 százalékos volt a növekedés a második negyedévben 2015 azonos időszakához képest.

– A friss adatok igazolják, hogy az első negyedévi visszaesés átmeneti volt, a gazdaság növekedési lendülete továbbra is tart, és ha nem történik váratlan esemény, a tervezett 2,5 százalékos növekedési ütem tartható – kommentálta a nemzetgazdasági miniszter a KSH által nyilvánosságra hozott GDP-adatokat. Varga Mihály rámutatott: a magyar gazdaság úgy is képes volt magasabb szintű növekedésre, hogy az uniós átutalások nem érték el a tervezett szintet. A miniszter hangsúlyozta, hogy a 28 uniós tagállam negyedéves alapon 0,4, éves alapon 1,8 százalékkal növekedett, amit a magyar bővülés jócskán meghalad.

Varga értékelése ugyanakkor nem megalapozott, hiszen az almát hasonlítja össze a körtével: az Eurostat, azaz az Európai Unió statisztikai hivatala által az egyszeri és naptárhatásoktól megtisztított eredményeket veti össze a nyers magyar adatokkal. Az Eurostat számai szerint a közösség pont egytized százalékponttal produkált nagyobb növekedést, mint Magyarország. Vagyis ebből az összevetésből az derül ki, szó sincs arról, hogy a legmagasabbak között volt a második negyedéves hazai gazdasági növekedés, hanem még az átlagot sem sikerült elérni. A régió országai között pedig abszolút sereghajtók vagyunk, hiszen Szlovákia 3,7, Lengyelország és Bulgária 3-3, Románia pedig közel 6 százalékos bővülést produkált.

Mindezzel kapcsolatban Mellár Tamás közgazdász lapunk érdeklődésére kifejtette: a régiós lemaradást egyértelműen az magyarázza, hogy a hazai gazdaságpolitika kevésbé eredményes, mint a lengyel vagy a szlovák. – A magyar gazdaság rendkívül kitett a külpiacoknak, nem áll meg a saját lábán, ráadásul a krónikus munkaerőhiány miatt nincs sok esély arra, hogy nagyobb lendületet vegyen. Nincs belső hajtóerő, az uniós források felhasználása pedig akadozik – emelte ki a közgazdász, megjegyezve: a nemzetgazdaság szerkezete és helyzete fél százalék körüli növekedést indokol. Mellár Tamás Bulgária és Románia eredményével kapcsolatban megjegyezte, hogy a két ország rendkívül alacsony bázisról indul, a technikai fejlődés pedig csak most kezdi éreztetni hatását. – Ezen a közép-európai országok a 90-es évek derekán már átestek – tette hozzá a közgazdász.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.