TTIP: „kétségtelenül vannak nézeteltérések” a felek között

Franciaország nem támogatja az amerikaiakkal folytatott uniós szabadkereskedelmi megállapodást.

Wiedemann Tamás
2016. 08. 31. 8:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, nem volt alaptalan Sigmar Gabriel német gazdasági miniszter azon kijelentése, amely szerint zsákutcába került az Egyesült Államokkal kötendő uniós szabadkereskedelmi megállapodás. Tegnap több vezető európai politikus is megszólalt a témában, és a legenyhébb nyilatkozat szerint is „még sok a tennivaló az Európai Unió és az Egyesült Államok között folyó transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerségi (TTIP) tárgyalásokon”. Ezt az optimista nyilatkozatot Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter mondta a Der Spiegelnek. Cecilia Malmström, az Európai Bizottság kereskedelempolitikáért felelős tagja pedig azt nyilatkozta, hogy nem jutottak zsákutcába a tárgyalások, a cél továbbra is az, hogy még Barack Obama amerikai elnök mandátumának lejárta előtt tető alá hozzák az egyezményt.

A francia államfő ugyanakkor semmi esélyt nem lát erre. Francois Hollande úgy fogalmazott, hogy Franciaország nem akar olyan látszatot kelteni, mintha a TTIP-ről folyó tárgyalások az év végéig befejeződhetnének. Hollande szerint nincs értelme tovább húzni a jelenlegi tárgyalásokat, Franciaország nem fog tudni jóváhagyni egy megfelelő alapokkal nem rendelkező megállapodást. A francia külkereskedelmi államtitkár ennél konkrétabban fogalmazott. Matthias Fekl közölte, Franciaország a jövő hónapban a tárgyalások befejezésére szólítja fel az Európai Bizottságot.

Angela Merkel német kancellár szintén érzékeltette, hogy „kétségtelenül vannak nézeteltérések” a felek között. Sigmar Gabriel tegnap egyébként megismételte korábbi mondatait, miszerint háromévi tárgyalás után egyetlen lényeges kérdésben sem sikerült megállapodni. Hozzátette ugyanakkor, hogy a dolgok jelenlegi állása mellett nincs rá esély, hogy az EU és Washington az idén egyezségre jusson, hacsak az EU nem akarja „alávetni magát az amerikaiaknak”. Szerinte a kérdést jóval a tengerentúli elnökválasztás után ismét napirendre lehet tűzni.

Európában a TTIP az egyeztetéseket körüllengő titkolózásról lett hírhedt. A brüsszeli kabinet ugyanis csak vonakodva ad ki információkat a tárgyalásokról. A közvéleményt emellett a génmódosított élelmiszerek behozataláról szóló fejezet foglalkoztatja, az amerikaiak ugyanis azt szeretnék elérni, hogy az EU-ban jelenleg betiltott technológiával készülő élelmiszerek is a boltok polcaira kerülhessenek. Továbbá az a kérdés is rengeteg vitát generál, hogy beperelhetik-e majd az államokat a multinacionális cégek, ha a kormányok számukra kedvezőtlen szabályozást léptetnek életbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.