Miért nem erősödik a forint a jó hírekre?

A Magyar Nemzeti Bank tudatosan gyengítheti a magyar fizetőeszközt.

Munkatársunktól
2016. 09. 28. 13:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyjából 12-13 százalékkal kellene erősebbnek lennie a forintnak a Bank of America – Merrill Lynch szakemberei szerint. A régóta várt felminősítéseket követően lehetőség is adódna az erősödésre, csakhogy a jelek szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tudatosan gyengíti a magyar fizetőeszközt. Vagyis ha csak a fizetési mérleg egyenlegét vesszük alapul, akkor már nem az lenne a kérdés, hogy 300 alá erősödik-e a forint, hanem nagyjából a 280-as euróárfolyamnál lenne az egyensúly. Ezzel szemben tegnap, lapzártánk idején egy euró közel 308 forintba került.

A Portfólió.hu arra hívta fel a figyelmet, hogy eddig nem került szóba a jegybank szerepe a forint árfolyamát illetően, habár már idén márciusban a Bloomberg arról írt, hogy feltűnően nem engedi 310 alá erősödni a forintot az MNB. Az ING szakembereinek egyik friss elemzése pedig arra utal, hogy az utóbbi hónapokban szinte már általános vélekedés lett a piacon, hogy az MNB nem nagyon szeretne erősebb forintárfolyamot látni. Ha ez igaz, akkor az utóbbi hetek komoly fejtörést okozhattak a Szabadság téren, nem véletlen, hogy arról hallani, hogy a jegybank nem minden szempontból örült a Standard & Poor’s váratlan felminősítésének.

A jegybank egyébként tegnap is beavatkozhatott a forint árfolyamába a Portfólió.hu szerint. A nap elején ugyanis az euró 307 forintba került, majd a 306-os szint közelébe erősödött a forint, hogy aztán megmagyarázhatatlan módon egészen 308-ig gyengüljön az euróval szemben. A gazdasági portál szerint nem igazán világos, hogy miért kezdett gyengülni a forint, ez akár fel is élesztheti azokat a véleményeket, amelyek szerint a jegybank időnként „a piacon van”.

Nemrégiben az Erste Bank szintén arra a következtetésre jutott, hogy a forintnak egyenes útja van a 300-as árfolyamig rövid távon, a gond csak az, hogy a jegybank inkább a 310 körüli árfolyamot preferálja. A piacon egyébként már korábban is lehetett hallani arról, hogy a jegybank beavatkozik annak érdekében, hogy gyengén tartsa a magyar fizetőeszközt, ám az MNB ezeket a lépéseket következetesen tagadta. Most viszont már nem is arról beszélnek az elemzők, hogy a jegybank beavatkozik-e, hanem arról, hogy be tud-e egyáltalán avatkozni akkora mértékben, hogy megakadályozza a forinterősödést.

Mindenesetre a forintgyengítés számos kérdést felvet. A drágább euró ugyanis elsősorban az exportáló cégek érdekeit szolgálhatja. Őket juttatja versenyelőnyhöz az által, hogy forintban magasabb árat kaphatnak a termékeikért. (Mint ahogy az alacsony munkabérek is hasonló célt szolgálnak.) A lakosságnak azonban egyáltalán nem jön jól a gyenge forint, hiszen a külföldről behozott termékek árát megemeli. Emellett az inflációt is növeli, ami szintén fontos szempont a jegybank számára, hiszen jelenleg nagyon messze van a 3 százalékos céljától. Ráadásul a jegybanki nyereséget is megnöveli, ezáltal az MNB több pénzt tud az alapítványain keresztül a saját céljaira fordítani. A devizában eladósodott embereknek és vállalkozásoknak azonban kifejezetten rossz a gyenge forint, hiszen az euró drágulásával a hiteleik egyre drágábbak lesznek.

Az sem lehetetlen, hogy az MNB tartósítja a fent felvázolt helyzetet, és ha elfogynak a forintgyengítésre használható eszközei, végül a cseh jegybankéhoz hasonló megoldást választ, és árfolyamküszöböt vezet be, nem engedi egy bizonyos szint fölé erősödni a forintot. Ez azonban csak feltételezés. Mindenesetre az MNB ezek után nehezen győzheti meg a piacot és az ország lakosságát arról, hogy nem neki köszönhető a drága euró.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.