Versenyfutás: elsőből lettünk sereghajtók

A többi volt szocialista ország elrobogott mellettünk, a korrupció és az oktatáspolitika gátol minket.

Gyöngyösi Balázs
2016. 11. 26. 19:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány által vezérelt gazdaságpolitika a versenyképesség halála – mondta lapunknak Róna Péter közgazdász arra reagálva, hogy egy konferencián Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter elismerte, hazánk versenyképessége folyamatosan romlik.

A szakember szerint veszélyben az ország jövője, csodafegyver pedig nem létezik, de több összetevős folyamat áll az évek óta tartó rossz tendencia mögött. A lejtő állomásait taglalva kiemelte, hogy versenyellenes a magyar gazdaságpolitika, hiszen a valós teljesítmény és tudás figyelembevétele nélkül a kabinet azokra a vállalkozásokra építi a gazdaságot, amelyek közel állnak a hatalomhoz. Mint mondta, az oktatáspolitika is jó ideje alkalmatlan egy fejlett gazdaság kialakításához, és a gondok nemcsak az egyetemeken, főiskolákon mutatkoznak meg, hanem jóval hamarabb, már a bölcsődékben, az óvodákban. A rendszer ugyanis a tehetség kibontakoztatása helyett a függésre, az alkalmazkodásra van berendezkedve. Róna Péter úgy látja, komoly hiányosság, hogy Magyarország nem ápolja azokat a nemzetközi kapcsolatokat, amelyek elengedhetetlenek lennének a magyar vállalatok piacszerzéséhez. Ennél is szembetűnőbb hiba, hogy a magyar mezőgazdasággal, iparral és szolgáltatási szektorral szemben a kormány rendre a multinacionális cégek mellé áll, így nem csoda, hogy a fiatalok többségét is a multik szívják fel. Ebből viszont a nemzetgazdaság nem profitál, hiszen az említett nemzetközi vállalatok magyarországi telepeit alacsony hozzáadott érték jellemzi, jelentős részük összeszerelő üzem. Ez a folyamat se a magyar gazdaság, se a magyar társadalom fejlődését nem segíti.

– Míg 2001-ben még a 29. helyen álltunk a világ legversenyképesebb országainak rangsorában, addig most be kell érnünk a 69. pozícióval, így lettünk elsőből utolsók a volt szocialista országok között – állapította meg Chikán Attila. A közgazdász lapunknak hangsúlyozta: az azonos történelmi múltú versenytársainkhoz viszonyítva ugyanez a lecsúszó folyamat játszódott le az egy főre jutó GDP, illetve a növekedési ütem terén is. A vizsgált 12 pillér közül kettőben vagyunk – szavait idézve – betegesen rosszak, az intézményrendszer és az üzleti felkészültség tekintetében. A felmérés tanulságai szerint a korrupció, illetve a szakpolitika háttérbe szorítása leginkább a javulás gátja, de sokan azért is szkeptikusak hazánkkal kapcsolatban, mert megkérdőjelezik a kormányzati döntéseket, illetve kételkednek a bíróságok függetlenségében. Chikán Attila szerint mindezt nehezen viseli a gazdasági környezet, ezekhez a szempontokhoz képest eltörpülnek az adórendszerrel kapcsolatos problémák.

Mellár Tamás úgy látja, a romló versenyképesség mögött az áll, hogy nem költöttünk eleget a humántőkére, a színvonalas oktatás és egészségügy megteremtése helyett mindkét területről csak bért vont el az állam. A közgazdász amondó, a kutatás-fejlesztés is mostohagyerek: miközben a skandináv országokban a GDP-arányos ráfordítás a 4 százalékot is eléri, addig az uniós tagállamok átlaga 2 százalék. Nálunk sokáig mindössze 1 százalék jutott a kutatás-fejlesztés területére, ezt úgy sikerült feltornászni 1,5 százalékra, hogy annak csak a felét adja az állam, a másik fele a magánszektorból származik. A szakembernek amiatt is hiányérzete van, hogy elmaradtak a kis- és középvállalkozásokat segítő beruházások. Ehelyett az erre szánt uniós milliárdok is játszóterekre és városközpont-rekonstrukciókra mentek el, mert így könnyebb eltüntetni a támogatásokat. Aláhúzta, hogy a gazdaságpolitika kiszámíthatóságát, a stabilitást tekintve globálisan nincs az első száz helyezett között hazánk, de amíg a különösebb megfontolás nélkül kivetett különadók és a személyre szabott törvényhozás a trend, ebben nem is lehet várni érdemi előrelépést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.