Csökkenhet a vadhús és a hal áfája

Megújult a vadgazdálkodás feltételrendszere is.

Tóth László Levente
2017. 02. 09. 16:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eljött az ideje annak – és meg is fogom tenni az erre vonatkozó javaslatot a költségvetés és az adótörvények előkészítésekor –, hogy egyes vadhúskategóriák áfáját 27 százalékról 5 százalékra csökkentsük – mondta a földművelésügyi miniszter. Fazekas Sándor erről a 24. Fegyver, Horgászat, Vadászat (FeHoVa) kiállításon beszélt. Hozzátette: ugyanez érvényes a halhús már jó pár éve napirenden lévő áfacsökkentésére is. A miniszter emlékeztetett arra, hogy a vadgazdálkodási ágazat árbevétele a 2010-es 3 milliárd forintról már 2015-re megduplázódott, az árbevételben a lőtt vad aránya a 2005-ös 15 százalékról 25 százalékra növekedett. Ezzel együtt Magyarországon nőtt ugyan a vadhúsfogyasztás, de az export aránya még mindig nagy.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV) elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2021-es budapesti vadászati világkiállításra már megkezdődtek az előkészületek. Véleménye szerint az esemény megrendezését nagyban segíti, hogy az utóbbi években megújították a magyar vadgazdálkodás feltételrendszerét. Ennek során például az új szabályozásban az üzemtervkészítést a korábbi 10-ről 20 évre növelték, ami jobban igazodik a vadgazdálkodási ciklusokhoz.

Ez kiszámíthatóbb gazdálkodást eredményezhet Magyarországon, hiszen fő vadfajunk a gímszarvas, egy gímszarvas bika beérése pedig ennél tovább tart – mondta ennek kapcsán lapunknak Ugron Ákos Gábor állami földekért felelős helyettes államtitkár. Mivel a vadászatra jogosultak a föld tulajdonosai, Jakab Istvánt, az Országgyűlés alelnökét, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnökét arról kérdeztük, miért jó a hosszabb vadgazdálkodási idő a gazdáknak. Jakab István felhívta a figyelmet arra, hogy így a gazdák is hosszabb távra tudnak tervezni, a területet berendezve olyan vadászturizmust szervezhetnek meg, ami az eddigiek méltó folytatása lesz magasabb színvonalon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.