Durva károkat okoztak a viharok a gyümölcsösökben

Kajsziból, meggyből és almából is kevesebb kerülhet a piacokra.

MN
2017. 06. 27. 4:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megtépázta a vihar a gyümölcsösöket, így kajsziból, meggyből és almából is kevesebb kerülhet a piacokra. A gabonatáblákat sem kímélte az időjárás – írja a Magyar Idők.

Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Fruitveb elnöke szerint a károk lokálisan jelentkeztek, egyes településeken belül is eltérő volt a veszteség mértéke. Úgy véli, a vihart az érő gyümölcsök viselték a legnehezebben. A kajsziültetvényekben a nagy erejű szél okozott gondot, amely sok helyen leverte a gyümölcsöt a fákról, sőt gallyakat tört le és fákat csavart ki. A meggyültetvényekben a viharos szél mellett a nagy mennyiségű csapadék tizedelheti meg a termést.

A felhőszakadások miatt félő, hogy megrepedezik a gyümölcs, amit így később nemhogy étkezési meggyként nem tudnak eladni a termelők, de még befőttnek sem lesz megfelelő a minőség. Úgy látja, az érintett termelők jobb esetben a léüzemeknek tudják majd eladni a megrepedt meggyet, aminek az értéke a felét sem éri el az étkezési vagy a feldolgozásra szánt árunak, így borítékolható a veszteség.

A szabolcsi térségből is jelentettek viharkárokat, az almáskertek egy részét elverte a jég. Itt a meggyhez hasonlóan szintén a gyümölcsök minősége romlott.

A fóliasátrak esetében is előfordultak károk, ezekben a jég mellett a viharos erejű szél okozott problémát. A szerkezetek 80-100 kilométer per órás szélerőig bírják a terhelést, afölött azonban már megbonthatja a sátrakat a vihar.

Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke a lapnak azt mondta, becslése szerint akár a 10 százalékot is meghaladhatja a veszteség a szántóföldeken. A legjelentősebb kiesés a repce- és búzatáblákon jelentkezhet, az orkánerejű szél sok helyen eltörte a kalászok szárát, a jég pedig kiverte a szemeket a növényekből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.