Gyanús találmány fejlesztését támogatta uniós százmilliókkal az NGM

Az Átlátszó beperelte a minisztériumot, hogy végre megismerhesse az energiagép részleteit.

MN
2017. 06. 29. 13:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ingyenenergia-gép fejlesztését támogatta 490 millió uniós forinttal a Nemzetgazdasági Minisztérium. Azonban a projekt sikeres lezárását bejelentő tavaly novemberi sajtóközleményben a támogatott, a Halna-Duna Kft. azt írta, hogy a fejlesztéshez 247 millió forint támogatást kapott – írja az Átlátszó.

A pályázat címe Állandó mágnesek között ébredő erők munkavégzését felhasználó mágnesmotor kutatása és kifejlesztése volt, és a portál azt írja, a Széchenyi 2020-ról időközben eltüntetett projektleírásából egyértelműen kiderült: a gazdaságfejlesztési programokért felelős MAG Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. egy olyan eszköz kifejlesztésére és piaci bevezetésére ítélt meg félmilliárd forint támogatást, amely a lényegében a semmiből állít elő energiát. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához való bejelentéssel ugyan 2010-ben automatikusan ideiglenes oltalmat kapott a találmány, ennek lejártakor a hivatal felszólította a bejelentőket, magyarázzák meg, miből is lesz energia. Pontosabban azt írták: „a hivatal véleménye szerint állandó mágnesek felhasználásával, külső energiabevitel nélkül, nem lehetséges olyan mennyiségű energiát előállítani, hogy generátorok segítségével hasznosítható elektromos energiát eredményezzen. A szabadalmi leírás sem tartalmaz olyan információt, amely a hivatal e véleményét befolyásolhatná.”

Az Átlátszó a Nemzetgazdasági Minisztériumtól próbálta megtudni, hogyan mehet át egy ilyen projekt a hazai pályázatfinanszírozási rendszeren. Próbálkoztak közérdekűadat-igényléssel, de a válaszból minden, a projekt szakmai információval kapcsolatos részletet kiszedtek.

A cikk megjelenése után reagált az NGM is, idézzük: „Az említett projekttel kapcsolatban az NGM 2016-ban szabálytalansági eljárást folytatott le, amely szabálytalanságot állapított meg, így az NGM a támogatói szerződéstől elállt és visszaköveteli a kifizetett támogatást. A palyazat.gov.hu honlapon az elállásra való tekintettel jelenleg már nem található meg a beruházás a nyertes projektek között.”

A portál idén áprilisban is megpróbálta kikérni a dokumentumokat, ám ezekből ismét kitakartak minden, a pályázat érdemére vonatkozó információt. Indoklásuk szerint a „projekt műszaki-szakmai tartalmára, a kutatási tevékenységre vonatkozó leírásban és e leíráson alapuló értékelési dokumentációban, valamint az elért eredményeket bemutató jelentésekben rögzített adatok megismerése a kedvezményezett üzleti tevékenységére nézve aránytalan sérelemmel járna”.

Az Átlátszó szerint az is felmerülhet, hogy a pályázat igazi értelme az volt, hogy a pályázó – legalább részben – közfinanszírozásból szerezhesse be azt a 300 millió forintos gépparkot, amelyet a projekt keretében megvásárolt. A portál beperelte a minisztériumot, és reméli, hogy még idén megismerheti a csodafejlesztés részleteit – teszi hozzá az Átlátszó.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.