Kissé megtorpant a foglalkoztatás bővülése

Az oktatás fejlesztésére kellene koncentrálni.

Facsinay Kinga
2017. 06. 28. 8:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem 4,4 millió ember dolgozott Magyarországon a tavaszi hónapokban, amivel történelmi csúcs közelében maradt a mutató, de egyre több jel utal arra, hogy a foglalkoztatás bővülése megtorpant. Így például már az előző háromhavi átlaghoz képest is csak 15 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma március és május között. Elemzők szerint ez is azt jelzi, hogy egyre kevesebb a szakképzett, aktívan bevonható potenciális munkavállaló, vagyis a foglalkoztatottság kezdi elérni a csúcsát a munkaerő jelenlegi képzettségi szintjén.

A dolgozni szándékozó inaktívak, a közmunkások, a külföldre ingázók és a munkanélküliek számát tekintve a magyar gazdaságnak csaknem 800 ezres munkaerő-tartaléka van, de ennek egy részének foglalkoztathatósága problémás – jelentette ki Horváth András, a TakarékBank elemzője. A továbblépéshez már szerkezeti változásokra lenne szükség. Mint hozzátette, ha hazánk fel kíván zárkózni a fejlett európai gazdaságok foglalkoztatási szintjéhez, az oktatást kell fejleszteni úgy, hogy közben a leszakadó rétegeket is bevonjuk a képzésekbe.

A Központi Statisztikai Hivatal által tegnap közzétett adatok részletesebb elemzéséből kiderül, az előző év azonos időszakához képest 79 ezerrel emelkedett a foglalkoztatottak száma. Az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma ugyanis 108 ezerrel nőtt, csökkent ugyanakkor a közfoglalkoztatottaké, 21,6 ezerrel, a külföldi telephelyen dolgozóké pedig 7,4 ezerrel. Az enyhén csökkenő tendencia ellenére még mindig viszonylag sokan, 202 ezren dolgoznak közfoglalkoztatottként – jegyezte meg Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

Kedvezőnek mondható, hogy a 15–64 évesek foglalkoztatási rátája 1,6 százalékponttal, 67,6 százalékra emelkedett, ám a férfiak (74,4 százalék) és a nők (61 százalék) között továbbra is nagy eltéréseket lehet tapasztalni. A 20–64 éves korcsoport esetében – az Európai Unió ezt a kört figyeli – a foglalkoztatási ráta 1,7 százalékponttal, 72,7 százalékra nőtt, ami már megközelíti az EU által 2020-ra kitűzött 75 százalékos célértéket.

Ugyanebben a tavaszi időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma az egy évvel korábbihoz képest 48 ezerrel, 203 ezerre, a munkanélküliségi ráta pedig 1,1 százalékponttal, 4,4 százalékra csökkent – adta hírül a KSH. Szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy a csökkenés üteme az utóbbi hónapokban itt is megtorpant, a 15–64 éves korosztályban pedig kicsit magasabb, 4,5 százalékos volt a ráta,de még korai lenne a munkaerőpiaci javulás megállásáról beszélni. Nyeste Orsolya, az Erste Bank makrogazdasági elemzője szerint az év végéig tovább csökkenhet a munkanélküliek száma, amit a szezonális hatások is erősítenek, hiszen a nyári-őszi hónapokban jóval többen vállalnak idénymunkát. Így az év hátralévő részében 4,2 százalékra mérséklődik a munkanélküliségi ráta. Ennél is derűlátóbb a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője, aki szerint az év végére már csak a munkaképes korú lakosság 4 százaléka lesz állás nélkül, vagyis közelítünk a teljes foglalkoztatottság állapotához. Innentől már csak úgy lehet javítani a helyzeten, ha a közmunkát leépítik, illetve az alaposan felduzzadt állami szektorból is át kellene terelni az embereket azokba a szektorokba, ahol kínzó munkaerőhiány tapasztalható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.