Mit tudnak a románok, amit mi nem? Lassan kezdhetünk irigykedni

Hiába teljesít Magyarország jobban, az egyéni fogyasztásunk szinte stagnál. Nem úgy, mint a szomszédban!

MN
2017. 06. 22. 13:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megdöbbentő adatokat közölt a hétvégén a Portfólió: az egyéni fogyasztás alapján Románia beérte Magyarországot, ami gyakorlatilag annyit jelent, hogy múlt év óta a román életszínvonal magasabb, mint a magyar. A közgazdaságtan már régóta kísérletezik azzal, hogy olyan mutatószámot készítsen, amely hűen tükrözi egy-egy ország életszínvonalát – sokáig erre az egy főre jutó GDP-t használták. Miután általában egy ország területén keletkezett jövedelmek nem azonosak az ország állampolgárainak jövedelmével, nemzetijövedelem-mutatókat is képeznek, melyek közül a legismertebb a bruttó nemzeti jövedelem (GNI), illetve a rendelkezésre álló bruttó nemzeti jövedelem (GNDI). Az unió statisztikai hivatala előszeretettel használ egy másik, alternatív mutatót: az úgynevezett egyéni fogyasztást a háztartások által megvásárolt javak és szolgáltatások alapján számolják, így ez egy szélesebb értelemben vett fogyasztási kategória, mivel olyan tételek is benne vannak, mint az egészségügyi és oktatási szolgáltatások.

Románia most e mutató alapján érte utol Magyarországot, ami különösen annak fényében meglepő, hogy a vásárlóerő-paritáson mért egy főre jutó GDP még mindig magasabb hazánkban, mint keleti szomszédunknál. De másik érdekességet is találunk: miközben az egy főre jutó GDP hazánkban 2012 óta folyamatosan nő, az egyéni fogyasztásunk szinte stagnált – nem úgy Romániában, ahol a GDP növekedésével párhuzamosan 2013-tól rohamosan megugrott az egyéni fogyasztás, így már a múlt évben lehagytak minket.

Hogyan fordulhatott mindez elő? Ezt a kérdést tettük fel Juhász Jácintnak, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem közgazdász adjunktusának, aki emlékeztetett: a 2008-ban kezdődő gazdasági világválság óriási, a mindennapi életben is érezhető zuhanást okozott Romániában, ami különösen az építőipar 8 százalékos esésében mutatkozott meg, ami aztán magával rántotta az ehhez kapcsolódó szektorokat is. Olyannyira, hogy 2010-re nyolcból hat romániai fejlesztési régió is felkerült az Európai Unió húsz legszegényebb régióját felsoroló listára. 2013-tól azonban nekilendült a román gazdaság: az építőipar kikászálódott a recesszióból, a szolgáltató szektorban pedig az informatikai és a pénzügyi ágazat hatalmas növekedést produkált. Ám ez még mind semmi: az elmúlt időszakban a nagy világcégek előszeretettel szervezték ki tevékenységeik egy részét Romániába, így Bukarest mellett immár Temesvár és Kolozsvár is otthont ad ezeknek a cégeknek, melyek nagyon jól jövedelmeznek. 

Mindez eddig a GDP-t növelné Romániában. A közgazdász azonban úgy látja, hogy mostanra a fogyasztás vált a román gazdaság hajtómotorjává, ami immár a hétköznapi életben is jól látszik. Így nem csak a versenyszférában, hanem a közszférában is emelkedtek a bérek és nyugdíjak, valamint újra beindult a hitelezés. Ugyan szigorúbb feltételekkel, mint 2008 előtt, de ismét kölcsönöznek a bankok, ezáltal tovább pörgetik a gazdaságot. Igen fontosak a Nyugat-Európában dolgozó romániai állampolgárok hazautalásai is. Igaz, a szakértő szerint ezek 4-5 évvel ezelőtt még jóval hangsúlyosabbak voltak, mivel azóta mérséklődött a kivándorlás, de a hazautalások mértékét csökkentette az is, hogy a külföldön dolgozó kvalifikált munkaerő körében jellemzővé vált a családegyesítés – így tehát nem a pénz megy Romániába, hanem a családok külföldre.

A román bőség kosarából persze nem mindenkinek jut ugyanannyi: Juhász Jácint szerint Romániában továbbra is megmaradtak a regionális gazdasági különbségek, így napjainkban Bukarest, Temesvár és Kolozsvár jelenti a romániai gazdaság fellegvárát, a másik szélsőértéket az északkeleti régiók képviselik, ahol egyelőre nem sokat látnak a jólétből.

– Az itteni magyarság Kolozsváron és környékén él a legjobban, viszont azokon a területeken, ahol arányaiban több magyar él, már rosszabb a helyzet – mondta a közgazdász, aki egy egészen különös jelenségre is felhívta a figyelmet. A felmérések szerint a Kovászna megyei Sepsiszentgyörgy Románia egyik legélhetőbb városa, miközben a település gazdasági helyzete korántsem irigylésre méltó. Az itteni lakosok ennek ellenére elégedettek az életminőségükkel – a szakértő szerint ez is azt mutatja, hogy az életszínvonal nehezen számszerűsíthető kategória.

Juhász Jácint arra is figyelmeztet, hogy a romániai egyéni fogyasztás nagyobb mértékben nőtt, mint a GDP. Ez azonban nem feltétlenül örvendetes jelenség, ugyanis arra utal, hogy a román költségvetés többet költ jóléti szolgáltatásokra, mint amit megengedhetne magának, de az emberek is több hitelt vesznek fel a kelleténél. Ezáltal növelik a fogyasztást. A közgazdász szerint az ideális az lenne, ha a fogyasztás és a GDP egymással párhuzamosan, hasonló mértékben növekedne.

Hazánk esetében azonban erről szó sincs: Magyarország ugyan „jobban teljesít”, de ennek – ha az egyéni fogyasztást nézzük – nem sok jelét látjuk. Így 27 év után elérkeztünk odáig, hogy lassan már nem az osztrák, hanem a román életszínvonal lesz előttünk a példa.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.