Online kaszinók: vajon mit lép a kormány?

A szerencsejáték-szövetség vezetője korábbi tapasztalatai miatt nem bízik a változásban.

Horváth Attila
2017. 06. 24. 11:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár Lázár János kancelláriaminiszter bejelentette, hogy az Európai Unió Bíróságának döntése értelmében módosítani fogják a szerencsejáték-törvényt, és ennek nyomán a külföldi szereplők visszatérhetnek a piacra, a Magyar Szerencsejáték-szövetség elnöke elég borúlátó ezzel kapcsolatban. Schreiber István a közelmúlt tapasztalataira alapozza félelmét. Emlékeztetett rá, hogy nem ez lenne az első olyan bírósági ítélet, amelyet nem követ magyar jogalkotói reakció.

– A szerencsejáték-piac bekebelezése még 2012-ben kezdődött, amikor a kormány betiltotta a játéktermeket és bennük a nyerőgépeket. Azóta kimondta az Európai Unió Bírósága, hogy ez jogszerűtlen lépés volt, sőt, kártérítésre kötelezte a magyar államot, megteremtve a jogalapját annak, hogy a hazai vállalkozók pereljenek. A magyar bíróságok azonban elutasítják a pereket, nem veszik tudomásul a döntést. Az állam egy fillért sem fizetett, a gépek még mindig csak a hatalom számára kedves kaszinókban vannak. Pedig magántulajdonokat vettek el egyik napról a másikra – jelentette ki.

Az online szerencsejáték hazai szabályozása az Európai Unió Bírósága szerint azért jogellenes, mert kizárja a piacról a külföldi szereplőket. Ez pedig ellentétes a szolgáltatásnyújtás szabadságát garantáló uniós alapelvvel, sérti az áruk szabad áramlásának elvét, hátrányosan megkülönböztet egyes cégeket mások javára. A testület szerint sem a koncessziók odaítélésének hatósági feltételeit, sem pedig a szerencsejáték-szervezők ajánlattételéhez teljesítendő technikai feltételeket nem határozták meg kellő pontossággal.

A döntés előzménye, hogy a magyar hatóságok 2014-ben megállapították, a máltai bejegyzésű, többek között távszerencsejáték-szervezéssel is foglalkozó Unibet International nevű társaság magyar nyelvű internetes oldalakon szerencsejáték-szolgáltatásokat nyújt, noha nem rendelkezik a tevékenység gyakorlásához szükséges magyarországi engedéllyel. A kormány kitiltotta a céget, vele együtt az összes külföldi szerencsejáték-, póker- és sportfogadási oldalt. Ráadásul csak az szervezhet Magyarországon szerencsejátékot, akinek van saját kaszinója. Magyarországon eddig egyetlen vállalkozás, Andy Vajna online kaszinója kapott engedélyt a működésre, de több kaszinó is kaphatna, ha akarna. Például a Szima Gábor érdekeltségébe tartozó kaszinó is. Sportfogadás szervezésére pedig csak az állami tulajdonú Szerencsejáték Zrt.-nek van engedélye.

Schreiber István szerint az sosem zavarta a kormányt, hogy az uniós alapjogokkal szemben cselekszik. Hozzátette, mivel az uniós bíróságnak számos más dolga akad, az ítélet meghozatala után várhatóan még évekig nem történik majd semmi. Valamikor a távoli jövőben esetleg kötelezettségszegési eljárást indíthat Brüsszel az ügyben Magyarország ellen, s ha ez bekövetkezik, még mindig hosszú egyeztetési procedúrára kell számítani a kormány és az Európai Bizottság között. Addig az online kaszinók ugyanilyen formában működnek tovább. A szövetség elnöke ahhoz hasonlította a kaszinótörvényt, mintha egy olasz cipőgyártó céget kitiltanának a magyar piacról egyik napról a másikra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.