Rosszul jártunk a havibérre való átállással

Évente egyhavi jövedelmet veszítettünk, amikor a korábbi rendszerről átálltunk a jelenlegire.

Wiedemann Tamás
2017. 06. 21. 18:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyszerűen fogalmazta meg egy Új-Zélandra szakadt honfitársunk a hetibér előnyét: a szerdánként érkező fizetés könnyen kitart a hét végéig, azt követően pedig csak két napot kell kibírni a következő fizetésig. De nem csak azoknak kedvez a heti fizetés rendszere, akiknek gond beosztani a pénzt. Éves szinten kereken egyhavi pluszmunkabért jelent ugyanis, ha valaki nem havonta kapja a fizetését, hanem hetente jut hozzá ennek az összegnek a negyedéhez.

A második világháború előtt nálunk is általános volt a heti fizetés. Az 1946. júliusi 26-i Magyar Közlönyben látott napvilágot az a rendelet, amely elsőként a szellemi foglalkozásúak körében írt elő havi fizetést. A jogalkotó azonban arra is figyelt, hogy ne veszítsenek az átálláson az alkalmazottak. Előírták, hogy a „rendszeres heti munkaidőnek aznapra eső hányadán túlmenő munka” túlórának számít, és bérpótlékkal fizetendő. A második hullámot az 1950-es év hozta el. A Szabad Nép hasábjain október 26-án jelent meg egy cikk, amely az Országos Munkabér Bizottság határozatát ismertette. E szerint a hetibéres fizetés, a mezőgazdaságot kivéve, minden ágazatban megszűnik, a „bérelszámolás időszaka pedig egybeesik a naptári hónappal”. Még ekkor is szem előtt tartották a munkavállalók érdekeit, hiszen havi két fizetés érkezett. A dolgozók a hónap 25. napján részfizetést kaptak, majd a havibért a következő hónap 10-én fizették ki, úgy, hogy levonták belőle a 25-én kézhez kapott részkifizetést.

Az évek folyamán azonban elkopott a fizetéselőleg rendszere, és csak havonta egyszer utalták a béreket, de a közigazgatásban megmaradt a 13. havi bér – néhol a versenyszférában is –, a 13. havi nyugdíjat pedig a politikai kommunikáció világába emelték. Először akkor, amikor a Medgyessy-kormány bevezette, majd akkor, amikor Bajnai Gordon kormányzása idején elvette, most pedig a kormánypártok hangoztatják, hogy lényegében visszaadták ezt a pénzt a nyugdíjemeléseken keresztül.

Pogátsa Zoltán közgazdász úgy látja, annak ellenére, hogy a magánszektorban Magyarországon is több cég fizet tizenharmadik havi fizetést, a hírekben általában a közszféra pluszilletményéről szól a legtöbb híradás. – Más országokban a közigazgatásban az 50-es, 60-as években vezették be a tizenharmadik havi fizetés intézményét, mert így akarták vonzóbbá tenni a közigazgatást, hogy jobb munkaerő áramoljon az állami ágazatba többek között Ausztriában, Belgiumban vagy éppen Portugáliában – mondta. A szakember szerint ez a trend gyűrűzött be a vasfüggöny mögé, a keleti blokk országaiba is. Pogátsa Zoltán egyébként nem támogatja a közszférában sem a 13. havi fizetés intézményét. Kifejtette, ő a bérversenyben hisz, inkább a fizetéseken kellene emelni, hogy minőségi munkaerő legyen az államigazgatásban. A tizenharmadik havi nyugdíjakra tett ígéreteket pedig egyenesen politikai demagógiának tartja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.